Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Panama kvůli korupci v Brazílii zatkla společníky Mossack Fonseca

Pachatel zadržen, ilustrační fotografie
Pachatel zadržen, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Brasília/Lima - V Panamě byli ve čtvrtek zadrženi dva společníci advokátní kanceláře Mossack Fonseca, která nechvalně proslula kauzou Panama Papers. Peruánská justice nařídila, aby byl zatčen bývalý peruánský prezident Alejandro Toledo.

Ramón Fonseca a Jürgen Mossack byli zatčeni v souvislosti s korupční kauzou Lava Jato (Automyčka), která už několik let hýbe politickou scénou v Brazílii a týká se přidělování zakázek státní ropné společnosti Petrobras. Vyšetřována je v této kauze i řada brazilských politiků z různých politických stran, obvinění čelí například i bývalý předseda dolní komory parlamentu Eduardo Cunha či exprezidenti Lula da Silva a Fernando Collor de Mello.

Ramón Fonseca na svém twitterovém účtu uvedl, že s korupční kauzou v Brazílii nemá nic společného. Napsal též, že on a i jeho společník se vydali policii dobrovolně, protože nic nezákonného neprovedli, a tudíž se nemají čeho obávat.

Mossack a Fonseca jsou hlavními společníky firmy, která se od 80. let specializuje na obchodní právo a investiční poradenství. Loni média zveřejnila informace z asi 11 milionů uniklých dokumentů této společnosti, z nichž mimo jiné vyplynulo, že řada politiků a celebrit z celého světa využívala tuto advokátní kancelář k obcházení daňových zákonů. Společnost Mossack Fonseca tvrdí, že zakládáním společností v daňových rájích neprovedla nic nezákonného.

Exprezident Peru je nyní někde v zahraničí, patrně ve Francii, a soudce na něj vydal mezinárodní zatykač. Požádal mezinárodní policejní agenturu Interpol, aby pomohla najít a zatknout Toleda.

Policie šetří podezření, že Toledo za své vlády v letech 2001 až 2006 vzal od brazilské společnosti Odebrecht částku ve výši 20 milionů dolarů (přes půl miliardy korun) za to, že dostala zakázku na stavbu stěžejní dálnice k peruánsko-brazilské hranici.

Policie začátkem měsíce podnikla razii v domě bývalé hlavy státu v metropoli Limě a očekávalo se, že prokuratura nejspíš brzy vznese obvinění a požádá soud o jeho uvržení do vyšetřovací vazby.

Témata:  Panama Peru korupce

Aktuálně se děje

2. května 2024 20:24

Ministryni Langšádlovou má nahradit Tuleja. Fiala už se obrátil na Hrad

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy