Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Takhle by to nešlo: Odvolací soud byl vůči Trumpovi a jeho migračním dekretu velmi nekompromisní

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Washington - Verdikt odvolacího soudu v San Francisku, který ponechal migrační dekret zablokovaný, je velmi kritický. Podle portálu Politico upozorňuje především na mylnou představu politiků, že pokud své kroky zdůvodňují bezpečností země, nepodléhají kontrole.

Zablokovaný dekret, který zakazuje vstup do USA občanům sedmi muslimských zemí a který dočasně pozastavil americké uprchlické programy, připravil podle soudu řadu cizinců o jejich právo na právní ochranu, což jim naopak ústava zaručuje.

"Vláda neprokázala, že exekutivní nařízení poskytuje to, co proces vyžaduje, a to upozornění a slyšení předtím, než je danému člověku zakázáno cestovat. Vláda ani neprohlásila, že exekutivní příkaz takový proces poskytuje," uvádí verdikt.

Podle portálu Politico se zdá, že soudce popudila také síla některých právních argumentů administrativy, jako například tvrzení, že Trumpovy dekrety by neměly soudy zkoumat.

"Vláda zaujala postoj, že prezidentova rozhodnutí o imigrační politice, obzvláště když jsou motivovaná bezpečností státu, nemají být předmětem zkoumání, i když jsou dané kroky v možném rozporu s ústavními právy," uvedl ve vysvětlení soud.

Poznamenal také, že neexistuje žádný precedens, který by tvrzení o nemožnosti prověřovat dekrety podpořil, a že navíc by takový přístup odporoval základům americké konstituční demokracie.

Jednomyslné rozhodnutí odvolacího soudu Politico hodnotí jako nečekané, neboť během slyšení se zdálo, že soudce Richard Clifton jmenovaný exprezidentem Georgem Bushem mladším je Trumpovi nakloněný. Ostatní dva soudce, kteří o platnosti dekretu rozhodovali, uvedli do úřadu demokratičtí prezidenti James Carter a Barack Obama.

Témata:  Donald Trump USA migrace

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy