Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ukrajina dostane další pomoc, EU uvolní 600 milionů eur

EU
EU
Foto: Pixabay

Brusel - Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes v Bruselu jednal s ukrajinským premiérem Volodymyrem Hrojsmanem. Poté řekl, že eu v příštích týdnech uvolní 600 milionů eur (asi 16,2 miliardy Kč) pomoci Ukrajině.

Poskytnutí této druhé tranše makrofinanční pomoci dlouhé měsíce zdržovala existence ukrajinského moratoria na export dřeva, Hrojsmanova vláda nyní ale předložila parlamentu návrh zákona, kterým zákaz ruší.

"Z mého pohledu je to dostatečný předpoklad k poskytnutí 600 milionů, na které Ukrajinci čekají," řekl o kroku ukrajinského kabinetu Juncker. Připustil, že rozhodování by bylo snazší, kdyby moratorium už bylo zrušeno.

Premiér Hrojsman rozhodnutí označil za významnou podporu Ukrajině v její složité situaci. "Budeme pracovat s politickými stranami v parlamentu, abychom zajistili přijetí," slíbil před novináři. Peníze z pomoci podle něj pomohou vylepšit makroekonomickou stabilitu země.

Juncker dnes poznamenal, že za poslední dva či tři roky uskutečnila Ukrajina více reforem než v předcházejícím dvacetiletí. "Ukrajinci mají právo něco za to konečně vidět," podotkl šéf komise.

EU Ukrajinu podporuje nejen v jejím konfliktu s Ruskem, ale daleko šířeji. Celková výše programu evropské makrofinanční pomoci zemi je 1,8 miliardy eur (asi 48,6 miliardy Kč), vyplacení jeho druhé části se ale zdržovalo.

Témata:  Jean-Claude Juncker EU Ukrajina

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy