Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kouření a cukrovka? Chudoba zabíjí úplně stejně, zjistili vědci

Kouření, ilustrační fotografie
Kouření, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Řím - Kouření škodí. Také alkohol a sedavý způsob života škodí, protože vede k obezitě a v důsledku toho k vysokému krevnímu tlaku a cukrovce. Zabít vás ale může i chudoba.

Tyto rizikové faktory jsou známy. Ke zkrácení roků života a ke snížení počtu let prožitých ve zdraví ale nevede pouze nesprávný životní styl. Dnes je k tomu nutné připočítat i sociální nevýhodu, tedy špatné profesionální zařazení, nízký příjem a nízkou úroveň vzdělání. Tedy chudobu. Ukazuje to studie vědců z projektu Lifepath, který financovala Evropská komise.

Autoři studie, jejíž závěry zveřejnil časopis Lancet, srovnávali vliv nízkého sociálně ekonomického statusu s vlivem dalších, již známých rizikových faktorů. Zjistili tak, že chudoba zkracuje život o více než dva roky, respektive o 1,5 roku u žen a o 2,6 roku u mužů. Pro srovnání: kouření zkrátí život o 4,8 roku, cukrovka o 3,9 roku a sedavý způsob života o 2,4 roku.

Studie zahrnovala téměř dva miliony lidí z Británie, Itálie, Portugalska, Spojených států, Austrálie, Švýcarska a Francie a poprvé jasně prokázala, že chudoba zatěžuje zdraví způsobem, který je srovnatelný s obezitou a kouřením. Instituce ale dělají málo nebo vůbec nic, aby chudobu odstranily. Chudoba přitom stojí u zrodu nevhodného životního stylu a chování, pokud jde o prevenci a léčbu nemocí. Studie umožňuje odhalit, prostřednictvím jakých biologických mechanismů (například špatné fungování imunitního systému) nízký sociálně ekonomický status ohrožuje zdraví, vysvětluje koordinátor studie Paolo Vineis.

Účastníci studie byli sledováni po dobu 13 let, a tak bylo možné odhadnout počet let, která byla v průměru ztracena kvůli špatným sociálně ekonomickým podmínkám.

Témata:  kouření cukrovka chudoba vědci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy