Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrské rozhovory pokračují, další kolo se bude konat příští týden v Astaně

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek/Astana - Na další kolo syrských rozhovorů do Astany byly pozvány delegace syrské vlády a povstalců. Mezi zvanými je také zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura.

Rozhovory se mají konat 15. a 16. února. První kolo syrských rozhovorů se konalo rovněž v kazašské metropoli v lednu.

Podle dnešního oznámení kazažského ministerstva zahraničí se další kolo zaměří na upevnění syrského příměří a na stabilizaci konkrétní regionů. Mají být také stanovena pravidla pro společnou operační skupinu, která bude v Sýrii působit.

První kolo jednání do kazašské metropole svolaly Turecko, Rusko a Írán na 23. a 24. ledna. Výsledkem tohoto jednání byla dohoda o monitorování příměří, které bylo pro Sýrii dojednáno v prosinci. I lednovým rozhovorům byl přítomen de Mistura.

Témata:  Sýrie Syriza Kazachstán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.