Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce Kurdů demonstrovaly ve Štrasburku za svobodu Öcalana

Kurdové
Kurdové
Foto: cabinet.gov.krd

Štrasburk - Asi 15.000 lidí dnes demonstrovalo ve Štrasburku za osvobození kurdského vůdce Abdullaha Öcalana, který je od roku 1999 v tureckém vězení.

Na manifestační pochod dorazili Kurdové z Francie i z okolních zemí autobusů, vlaky či auty. Nejvíc jich dorazilo z Německa, kde žije asi půlmilionová kurdská menšina, uvedla agentura AFP.

Demonstrace se konají každoročně kolem výročí, kdy vůdce separatistické Strany kurdských pracujících (PKK) v Turecku byl zadržen v keňském Nairobi a předán tureckým úřadům. Za svou činnost byl odsouzen k trestu smrti, v roce 2002 byl rozsudek změněn na doživotí.

Öcalan pravidelně vyzývá k obnovení mírových rozhovorů mezi PKK a tureckou vládou. Levicová PKK, která vedla několik desetiletí ozbrojený boj za autonomní Kurdistán s 40.000 mrtvými, uzavřela v roce 2013 s Ankarou příměří.

Témata:  Kurdové Německo demonstrace v Německu

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy