Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimští bratři jsou teroristé a chtějí zničit Západ? Vlivný deník poukázal na problém

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Ti, kdo podporují, aby Spojené státy označily Muslimské bratrstvo za zahraniční teroristickou organizaci, míní, že půjde o mimořádný úder násilnému extremismu, konstatuje úvodník serveru Washington Post. Vlivný deník se však domnívá, že takové opatření, které nyní zvažuje Trumpova administrativa za podpory některých kongresmanů, je velmi iluzorní.

Ne všichni podporují násilí

Muslimské bratrstvo není jednotná, ucelená skupina, ale spíše volná organizace, vysvětluje úvodník. Dodává, že muslimští bratři se systematicky neangažují v terorismu, byť se část z nich k násilí uchyluje, a proto by plošné odsouzení organizace představovalo chybu.  

Muslimské bratrstvo, náboženská, společenská a politická organizace založené v roce 1928 v Egyptě, se v následujících desetiletích vyvíjela, poukazuje Washington Post. Připomíná, že poté, co v počátečních letech podporovala používání násilí, se egyptská odnož Muslimského bratrstva těchto metod zřekla výměnou za svobodu politicky a společensky se organizovat.  

"Po povstání arabského jara v Egyptě vstoupilo bratrstvo do politiky a jeden z jeho členů, Muhammad Mursí, byl v roce 2012 zvolen prezidentem," pokračuje vlivný deník. Poukazuje, že Mursího pochybné počínání vedlo k masovým protestům a prezidenta o rok později svrhla armáda, přičemž současný egyptský prezident, Abd al-Fattáh Sísí, organizaci zakázal, uvěznil její vůdce a členy a tvrdě tlačí na Washington, aby ji zařadil mezi zahraniční teroristické skupiny.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

V Tunisku se strana inspirovaná Muslimským bratrstvem otevřeně angažuje v politice a přechod k demokracii v zemi by podle prestižního serveru nebyl možný bez pomoci jejího umírněného vedení. Na druhou stranu, některé palestinské skupiny - například Hnutí islámského odporu, nebo-li Hamas - jsou rovněž odnoží Muslimského bratrstva, vedou ozbrojený konflikt proti Izraeli a již se na americkém seznamu teroristických organizací nacházejí, zdůrazňuje úvodník. Doplňuje, že jordánská odnož muslimských bratří, očištěná od extremistů, je naopak zastoupena v parlamentu.  

Zpráva britské vlády z roku 2015 dospěla k závěru, že většina Muslimského bratrstva preferuje nenásilné, postupné změny, ale je připravena uchýlit se k násilí, které čas od času zahrnuje i terorismus, pokud je pozvolná cesta neefektivní, uvádí Washington Post. Soudí, že plošné odsouzení organizace by představovalo ránu pro ty, kdo upřednostňují změnu bez teroru.  

Hrozba zneužití

Podle současné americké legislativy zařazuje organizace na list mezinárodních teroristických skupin ministerstvo zahraničních věcí, připomíná vlivný server. Uvádí, že republikánští politici, texaský senátor Ted Cruz a floridský kongresman Mario Diaz, nyní předkládají zákon, který by ministra zavázal k takovému kroku v případě Muslimského bratrstva a íránských Revolučních gard, jelikož se údajně "hlásí k násilné islamistické ideologii s cílem zničit Západ".   

Pokud by Muslimské bratrstvo bylo  takto označeno, každý ve Spojených státech i jinde ve světě, kdo poskytne organizaci materiální podporu a zdroje, včetně kupříkladu školení o demokracii, bude riskovat vyhoštění z USA, stejně jako finanční sankce, shrnuje vlivný deník.

"Možnost, že toto bude nespravedlivě zneužito proti muslimským skupinám ve Spojených státech je reálná a znepokojivá, s ohledem na sklony prezidenta Trumpa a některých členů jeho týmu neférově spojovat všechny muslimy s teroristickým nebezpečím," varuje Washington Post.   

Takto plošné odsouzení Muslimského bratrstva by také vedlo k nepříjemné protireakci na Blízkém východě a pošpinění lidí, kteří usilují o nenásilné změny, soudí prestižní server. Dodává, že se jedná o případ, kdy Spojené státy musí zaměřit svou pozornost na skutečné hrozby, nikoliv se uchylovat k politickým prohlášením postrádajícím smysl.  

Témata:  Muslimské bratrstvo USA terorismus muslimové

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy