Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nápor migrantů pociťují i školy, jak se s ním vypořádávají?

škola
škola
Foto: Pixmac

Stockholm - Vlna běženců putujících do Skandinávie znamená pro Švédské školy další obrovskou zátěž. Jak se s migrací vypořádávají?

Do Švédska podle nejnovějšího průzkumu agentury AFP přijelo od roku 2014 245 000 lidí. A téměř 70 000 z nich je méně než osmnáct let a chodí tak do místních škol. "Je to velmi náročné," uvedl pro AFP ministr školství Gustav Fridolin.

Průzkum organizace UNICEF poukázal na velký pokles školních výsledků a počtu kvalifikovaných lidí pro další vzdělávání. Podle švédské agentury pro vzdělávání za to však může i počet cizích dětí a problém s jazykovou bariérou. Jednoduše totiž prý nestíhají.

A Švédské školy tak podnikají kroky. Podle deníku Local například již před třemi lety ve čtvrti Södertälje na jihu Stockolmu, umístili do každé třídy na základní škole dva učitele/ky. "Žákům se dostává více pomoci a výuka může být přizpůsobena jejich potřebám. Učitelé jsou navíc méně stresování," cituje vedoucí místních škol, Monicu Sondeovou, Local. 

Podle analýzy švédské vzdělávací agentury také záleží na tom, odkud uprchlíci pocházejí: Sýrie má slušný školský systém, ale Irák, Afghánistán či Somálsko jej mají slabý a mnoho žáků před odjezdem do Švédska vůbec do školy nechodilo.

Žáci jsou po příjezdu umístnění do speciální třídy, kde se učí švédsky, zkouší se jejich znalosti a učitelé zde hovoří jejich jazykem. Během dvou let se mají přesunout do běžné třídy. A podle analýzy jsou i přes překážky více motivovaní než rodilí Švédové.

Témata:  uprchlíci Švédsko školství

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy