Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec kritiky Putina? Rusko zvažuje nový zákon

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva - V Rusku se zvažuje zákon o ochraně důstojnosti a cti hlavy státu, který by bránil Vladimira Putina před mediálními útoky. Předseda Státní dumy Vjačeslav Volodin dnes při besedě se studenty jedné z moskevských škol řekl, že by takové legislativní opatření podpořil.

Zákony na ochranu cti prezidenta mají podle Volodina všechny státy na světě. "Takový zákon není jen nezbytný, mají ho všude," prohlásil. Prezident se po zvolení stává institucí a všechny instituce jsou v Rusku chráněny zákonem.

Ve Spojených státech podle Volodina dostalo v roce 2015 několik lidí až dva roky vězení "za pouhé výroky na adresu prezidenta" Baracka Obamy, řekl Volodin bez dalšího upřesnění.

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov dnes řekl, že ruské zákony už chrání čest a důstojnost občanů, a to včetně prezidenta. Putin se navíc "zcela konstruktivně" staví ke kritickým materiálům o své osobě, zvláště jsou-li rozumné, řekl mluvčí. "Návrh je třeba pečlivě posoudit, věnovat se mu musejí právní experti," dodal Peskov.

Témata:  Rusko Vladimír Putin noviny a tisk

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy