Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Ria míří brazilská armáda, má zajistit bezpečnost během slavného karnevalu

BrazílieBrazílie, Rio de Janeiro
BrazílieBrazílie, Rio de Janeiro
Foto: Pixabay

Rio de Janeiro - Do ulic Ria de Janeiro byla vyslána armáda. Vláda k tomuto kroku přistoupila proto, aby mohli vojáci pomoci při zajišťování bezpečnosti při slavném karnevalu. Ten začíná příští týden a každoročně na něj přijíždí přes milion návštěvníků.

Podle ministra obrany je nasazení armády preventivním opatřením. Mobilizováno bylo 9000 vojáků a federálních policistů. „Situaci máme pod kontrolou, v ulicích je pořádek. Protesty nebrání policistům v práci. Situace je úplně jiná než v Espírito Santo," uvedl dnes na tiskové konferenci brazilský ministr obrany Raul Jungmann.

Agentura AFP ale uvedla, že od pátku stávkují v Riu příbuzní policistů. Manželky a další příbuzní policistů podle listu El País od pátku blokují asi třicítku tamních služeb a brání policistům v práci. Protestují tak za lepší pracovní podmínky svých blízkých a proti pozdním výplatám policistům, kteří sami podle zákona stávkovat nemohou.

Jejich stávka nemá podle ministra na pořádek ve městě vliv. List El País nicméně připomněl nedělní násilnosti před fotbalovým stadionem v Riu, při nichž před zápasem brazilské ligy zemřel osmadvacetiletý muž a několik fanoušků skončilo v nemocnici.

Federální úřady přistoupily k nasazení armády poté, co si stávka příbuzných policistů v sousedním státě Espírito Santo vyžádala na 144 obětí. Kvůli nedostatku policistů v ulicích v metropoli tohoto státu začátkem února vypukly násilnosti a rabování. Vláda tam proto poslala na 3000 vojáků, takže situace se už vrací k normálu.

O pomoc se zajištěním bezpečnosti v Riu požádal už před dvěma týdny guvernér státu Rio de Janeiro Luiz Fernando Pezão, jehož stát je na pokraji bankrotu. Tamní regionální vláda často neplatí včas svým státním zaměstnancům, včetně policistů. Už čtyři měsíce se tamní vláda snaží prosadit plán úsporných opatření, aby vyvedla region z ekonomické krize.

Témata:  Brazílie Rio de Janeiro

Aktuálně se děje

10:02

Hamás odmítl další nabídku Izraele na příměří

Islamistické hnutí Hamás odmítá současný návrh dohody o příměří a propuštění rukojmí v pásmu Gazy, chce však pokračovat v jednáních. S odvoláním na izraelská média o tom informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy