reklama

Organizace Amnesty International dnes zaslala předním světovým politikům prosbu, aby katastrofální uprchlickou dohodu, kterou uzavřela Evropská unie s Tureckem, nepoužívali jako vzor pro podobné dohody s Libyí, Súdánem a Nigerem.

Amnesty výzvu zaslala rok po té, co došlo ke spuštění programu na výměnu migrantů mezi EU Tureckem. Jejím cílem bylo zmírnit tok uprchlíků do Evropy vracením žadatelů o azyl do Turecka.

Situace je ale jiná. Tisíce lidí uvízli na řeckých ostrovech a ani situace v tureckých táborech není o mnoho lepší. Zpráva nazvaná A Blueprint for Despair (Vzor zoufalství) uvádí, že na migranty čekají "nechutné životní podmínky a přeplněné tábory s nedostatkem teplé vody, slabou úrovní hygieny, špatnou výživou a nedostatečnou lékařskou péčí".

"Je nesmírně neupřímné, pokud evropští představitelé prezentují dohodu EU s Tureckem jako úspěch. Zavírají oči před nesnesitelně vysokou cenou, kterou musí zaplatit ti, kteří nesou následky," uvedl zástupce ředitele AI pro Evropu Gaura van Gulik.

V březnu loňského roku se EU dohodla s Tureckem, že uprchlíky přicházející na řecké ostrovy přes Egejské moře může vracet do Turecka. Zůstalo jim však právo požádat ještě předtím v Řecku o azyl.

Amnesty ale tvrdí, že bylo porušeno mezinárodní právo, když byli někteří uprchlíci posláni zpět bez možnosti požádat o azyl nebo se odvolat proti nařízenému návratu do Turecka.