Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezidentský kandidát Ted Cruz ještě ani není v Bílém domě a už vybírá víceprezidenta

Cruz, Ted (kandidát na prezidenta USA)
Cruz, Ted (kandidát na prezidenta USA)
Foto: Gage Skidmore

Washington - Republikánský kandidát na post prezident USA Ted Cruz sice nijak zvlášť v primárkách neboduje a zaostává za Donaldem Trumpem, přesto už uvažuje o svém viceprezidentovi.

Cruz v úterý souboj s Trumpem v pěti východních státech Unie drtivě prohrál. Šance na zisk většiny 1237 delegátů pro nominační konferenci nemá, ale mohl by se pokusit zablokovat dosavadní Trumpův vítězný postup.

Velkou, a možná poslední šanci k tomu bude mít příští týden v úterý při primárkách ve státě Indiana, kde bude ve hře 57 delegátů. Trumpovi jich k dosažení kýženého počtu po sérii úterních vítězství chybí 287, hlasovat budou republikáni ještě v deseti státech Unie.

Cruz hodlá brzy své šance zvýšit oznámením osoby, kterou si vybral za budoucího viceprezidenta. Mezi zvažovanými kandidáty je prý někdejší šéfka společnosti Hewlett Packard Carly Fiorinaová (61), která z nominačního boje vypadla v únoru.

Trump dnes Cruzovu předpokládanou viceprezidentskou volbu kritizoval. "Fiorinaová je špatný výběr, ne proto, že je to žena, ale protože ji lidé neznají," řekl novinářům. "Na výběr viceprezidenta je navíc ještě brzy. A upřímně řečeno, Cruz zbytečně ztrácí čas, stejně nominaci nezíská," poznamenal.

Témata:  Ted Cruz Carly Fiorinaová Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy