Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká ostuda: Z peněz pro zdravotnictví se za léčbu utratilo minimum

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Brusel - Statistický úřad Eurostat dnes zveřejnil údaje, podle nichž se ve většině členských zemí Evropské unie v roce 2014 více než polovina peněz vyčleněných na zdravotnictví utratila za léčbu a rehabilitaci. Česko je na chvostu.

Nejvíce to bylo v Portugalsku (66 procent) a na Kypru (65 procent). Naopak nejméně v České republice (47 procent).

Po léčbě a rehabilitaci představovaly v členských státech největší náklady zpravidla výdaje na zdravotní zboží. Ty představovaly často nejméně čtvrtinu výdajů na zdravotnictví, ale i zde byly velké rozdíly mezi zeměmi.

V Česku, kde více než 30 procent rozpočtu šlo na Eurostatem blíže neupřesněné ostatní výdaje, to u lékařského zboží bylo méně než 20 procent. Například v případě Slovenska to bylo kolem 35 procent.

Celkem nejvíce peněz na zdravotní péči vynakládaly v roce 2014 Německo, Francie, Švédsko a Nizozemsko. V těchto zemích tyto výdaje představovaly asi 11 procent HDP, zatímco v Česku to bylo zhruba 7,5 procenta. V poměru k HDP měly ve sledovaném období nejnižší výdaje na zdravotnictví v Rumunsku (5,1 procenta), Lotyšsku, Estonsku, Lucembursku a Polsku (6,5 procenta).

Z pohledu výše vydaných peněz na zdraví jednoho obyvatele na tom podle Eurostatu bylo nejlépe Lucembursko s 5600 eury (151.000 Kč) a Švédsko s 5000 eury (135.000 Kč). V Česku to bylo asi 2000 eur (54.000 Kč).

Témata:  EU zdravotnictví Česká republika lékaři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy