reklama

Řekl také, že bude o usmíření Izraele a Palestinců usilovat a že by se do nové mírové iniciativy mohlo zapojit vícero zemí.

Podle Netanjahua je zdrojem vzájemného konfliktu s Palestinci jejich neustálé odmítání uznat Izrael v jakýchkoli hranicích. Na to Trump odvětil, že Palestinci se musejí zbavit nenávisti, která je jim vštěpována od útlého věku, a že také budou muset uznat Izrael.

Americký prezident rovněž prohlásil, že Izraelci naopak budou muset v jednáních s Palestinci prokázat jistou míru pružnosti. Řekl, že prioritou je bezpečnost Izraele. Trump zároveň uvedl, že by uvítal, aby se do jednání o míru zapojili i arabští partneři.

Spojené státy dlouhodobě v otázce mírového uspořádání podporují řešení v podobě dvou států, tedy Izraele a nezávislé Palestiny. Toto řešení se považuje i za jádro mezinárodního mírového úsilí. Na otázku, zda za tímto budoucím vývojem stojí i Trump, prezident odpověděl, že v zásadě nezáleží, zda vzniknou dva státy, nebo jeden společný pro Izraelce a Palestince.

"Uvítám takové řešení, které si vyberou obě strany," řekl Trump. A dodal, že dosažení dohody o dvou státech se může sice jevit jako snadnější cíl, ale když se Palestinci a Izraelci rozhodnou pro společnou zemi, bude to rovněž považovat za nejlepší výsledek.

Netanjahu k tomu řekl, že místo udělování nálepek jednotlivým řešením je třeba se soustředit na podstatu a obsah mírové dohody. Reuters připomněl, že izraelský premiér se v minulosti i přes jisté podmínky opakovaně vyslovil pro vznik dvou nezávislých států. Zároveň ale navrhl takzvané řešení stát minus, kdy by Palestinci získali širokou autonomii a státnost bez plné suverenity.