Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syřan se podílel na popravě Asadových vojáků, ve Švédsku dostal doživotí

Soud, ilustrační fotografie
Soud, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Stockholm - Syřan Hajsam Umar Sachán (46), který se před pěti lety podílel na vraždě sedmi vojáků režimu prezidenta Bašára Asada, dostal ve Švédsku doživotí.

Podle stockholmského soudu byl Sachán členem skupiny radikálních islamistů, která v květnu 2012 v provincii Idlib na severu Sýrie zavraždila sedm vládních vojáků. Jejich vraždu inscenovala jako popravu a natočila si ji na video.

Sachán, který později odešel do Švédska, kde v roce 2013 požádal o azyl, sám zastřelil jednoho ze zajatců, uvedl soud. V rozsudku odmítl argumenty Sachánovy obhajoby, podle které mu zastřelit vládního vojáka nařídil velitel, a on tak musel uposlechnout rozkaz.

Vraždy podle soudce islamisté provedli za "zvlášť krutých okolností". Zajatí Asadovi vojáci byli nuceni klečet a někteří měli ruce svázané za zády. Zastřeleni byli navíc jen dva dny po svém zajetí, a nemohlo se jim tak dostat spravedlivého soudu.

Témata:  Švédsko Sýrie soudy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 8:45

Ukrajina má právo útočit na cíle v Rusku, prohlásil Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že Ukrajina má v rámci sebeobrany právo útočit na legitimní vojenské cíle i mimo své území.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy