Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mediální skandál: CNN dostala kvůli Trumpovi zákaz vysílání. Ohrožujete mír, soptí komise.

Logo americké zpravodajské stanice CNN
Logo americké zpravodajské stanice CNN
Foto: CNN

Caracas - Americká televizní stanice CNN ohrožuje mír a demokratickou stabilitu. Tvrdí to venezuelská telekomunikační komise, která udělila televizi zákaz vysílání. Za vším stojí reportáž o terorismu spojená s výzvou prezidenta Donalda Trumpa.

Vše začalo 6. února, kdy španělský televizní kanál CNN informoval v reportáži o prodeji venezuelských pasů lidem spojovaným s terorismem a obchodem s drogami. Odnož jedné z největších stanic světa naznačila, že do prodeje pasů na venezuelské ambasádě v Iráku je zapleten venezuelský viceprezident Tareck El Aissa.

Americké ministerstvo financí následně připsalo El Aissama na černý seznam údajných obchodníků s drogami a zmrazilo jeho majetky v USA. Podle resortu tak bylo učiněno na základě rozsáhlého vyšetřování a úřad se brání nařčení, že by šlo o politický akt.

Do celé věci se zapojil i prezident Spojených států Donald Trump, který po těchto událostech vyzval venezuelského prezidenta Nicolase Madura, aby okamžitě propustil z vězení opozičního vůdce Leopolda Lópeze. Poté zveřejnil na Twitteru fotografii, na níž je v Oválné pracovně Bílého domu s Lopezovovou manželkou Lilian Tintoriovou, s viceprezidentem USA Mikem Pencem a se senátorem USA Marcem Rubiem.

Venezuela should allow Leopoldo Lopez, a political prisoner & husband of @liliantintori (just met w/ @marcorubio) out of prison immediately. pic.twitter.com/bt8Xhdo7al

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 15. února 2017

Výzva spolu s reportáží ale byly na venezuelského prezidenta příliš a obvinil CNN ze spiknutí proti vládě. Před nedávnem přitom neměl problém ani s Trumpem, což sám napsal na twitteru. Nyní se pustil i do něj a tvrdí, že "snaha o rozkazování jeho zemi vypadá jako akt agrese".

Ministryně zahraničních věcí Delco Rodriquezová podle serveru BBC považuje akt za "vedení války, jejímž cílem je zbavit Madura moci." Urychleně proto zasedla Národní telekomunikační komise a rozhodla, že CNN je "přímou agresí" a "hrozbu pro mír a demokratickou stabilitu" země. Následně jí udělila zákaz vysílání.

Zákaz vysílání CNN ve Venezuele je podle médií nejnovějším důkazem stupňujícího se napětí mezi oběma zeměmi, úřady ale nadále tvrdě bojují za opozičníka Lópeze, který si odpykává téměř 14letý trest na základě obvinění, které byly podle venezuelské opozice a mezinárodních představitelů motivované politicky. 

Pro CNN představuje zákaz vysílání citelnou ránu, kterou se snaží zalepit všemi dostupnými prostředky. Televize proto rozjela španělské vysílání na serveru YouTube, které je prozatím ve Venezuele dostupné. Otázkou zůstává, na jak dlouho.

Témata:  CNN Venezuela Donald Trump

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy