Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přestaňte velebit Trumpa, vyzval Kreml ruská média. Co se to děje mezi Ruskem a USA?

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva – Kreml nařídil státním médiím, aby omezily dosavadní servilní vykreslování Donalda Trumpa. Tento pokyn odráží rostoucí znepokojení vedoucích ruských představitelů nad tím, že nová administrativa USA bude méně přátelská než se původně myslelo. Uvádí to server Bloomberg s odvoláním na tři nezávislé zdroje seznámené se situací.

Tato zpráva přichází ve chvíli, kdy ve Washingtonu rostou protiruské nálady a kdy se agenti tajných služeb a donucovací orgány pustili do vyšetřování s cílem zjistit, jaké kontakty a vztahy vlastně existovaly mezi poradci prezidenta Trumpa a Ruskem v průběhu kampaně i po ní, připomíná server.

Administrativa Vladimira Putina odůvodnila toto rozhodnutí omezit pokrývání událostí kolem Trumpa tím, že ruští diváci už nepovažují detaily o jeho přechodu k moci za zajímavé. Ve skutečnosti jde ale o to, aby populární televizní programy Trumpa raději příliš nepodporovaly, uvedl pro server nejmenovaný zdroj.

„Nebudou na Trumpa nalít kbelíky kritiky, prostě o něm nebudou moc mluvit," vysvětluje Konstantin von Eggert, politický komentátor stanice Dožď, jediného ruského nezávislého kanálu. „Osud rusko-amerických vztahů je mnohem méně předvídatelný, než tomu bylo před několika týdny,“ myslí si.

Tato změna podle serveru odráží ostrý obrat, ke kterému došlo před několika týdny. Trumpův neočekávaný listopadový triumf nad Hillary Clintonovou byl v Rusku označován za začátek nové éry spolupráce mezi bývalými nepřáteli z dob studené války. Trumpova kampaň byla v Rusku sledována s nadšením, protože se Trump Putina zastával a dokonce jej chválil.

Ale mediální pokrytí Trumpa zašlo příliš daleko a to se Kremlu podle serveru Bloomberg příliš nelíbí. V lednu byl Trump v médiích zmiňován více než Putin, degradoval tak ruského vůdce do pozice dvojky, což se stalo poprvé od chvíle, kdy se v roce 2012 vrátil do Kremlu po čtyřech letech na postu premiéra, informovala agentura Interfax.

Rozhodnutí zmírnit očekávání veřejnosti týkající se lepších vztahů také souvisí s rezignací Trumpova poradce pro národní bezpečnost - generála Michaela Flynna, který se s Putinem sešel v Moskvě v roce 2015 a který byl v Rusku považován za přátelský hlas ve Washingtonu.

Za takové hlasy byly považováni i další Trumpovi spolupracovníci, jejichž činnost prověřují FBI a další agentury. Patří mezi ně bývalý předseda kampaně Paul Manafort, který po celá léta pracoval pro Putinova spojence na Ukrajině, a energetický poradce Carter Page, který kdysi žil v Moskvě. Manafort však uvedl v prohlášení, že nikdy neměl „žádné spojení" na Putina či ruskou vládou.

Trump ve středu obvinil v sérii tweetů Putina z anexe Krymu. Tyto jeho výroky byly zveřejněny uprostřed diskuze o obvinění, že jeho tým má vazby na Rusko. „Rusko ZABRALO Krym za Obamovy vlády. Nebyl Obama vůči Rusku příliš měkký?“ uvedl například Trump. „Ruští úředníci, kteří ochotně komentovali v místních médiích dřívější zprávy z Washingtonu, jsou náhle po komentáři o Krymu méně hovorní,“ dodal Bloomberg.

Témata:  Rusko Donald Trump Vladimír Putin

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy