reklama

V rozhovoru pro magazín vídeňské arcidiecéze Sonntag Kurz uvedl, že je stále více znepokojen nárůstem násilí proti křesťanům po celém světě. „Je jasné, že křesťané jsou nejvíce pronásledovanou skupinou na světě," řekl. „Zajištění jejich bezpečnosti je jedním z našich ústředních bodů,“ uvedl s tím, že ochrana pronásledovaných křesťanů je také klíčovým cílem přesídlovací politiky Rakouska.

Kurz, který je ve svých třiceti letech jedním z nejmladších ministrů zahraničí na celém světě, vyzval rakouské křesťany, aby měli více „sebevědomí", když chtějí,aby se muslimští migranti integrovali. „Islám v Rakousku roste především díky imigraci z islámských zemí. Křesťané by měli být sebevědomí. Naše země je nábožensky přátelská, ale zároveň má dlouhou křesťanskou tradici, a za ní měli bychom si také měli stát. A musíme požadovat od těch, kteří v minulých letech přišli jako uprchlíci, aby plně respektovali tyto hodnoty.“

Z hlediska rostoucí hrozby extremismu je podle něj na muslimských vůdcích, aby vychovávali své následovníky. „Islámští náboženští učitelé hrají důležitou roli. Musí prohlásit, že věřící muslimové nikdy k nepáchají takové trestné činy, "řekl ministr zahraničí.

Součástí řešení je podle něj náboženská výchova a Kurzova strana nebude dělat nic, aby ji zrušila. „Náboženská výchova je dnes stejně důležitá jako před padesáti nebo dokonce sto lety. Dává příležitost diskutovat o základních etických otázkách. Zprostředkovává základní hodnoty. Můžeme lépe pochopit své vlastní kořeny i víru. Náboženství jsou součástí řešení," dodal.

Sebastian Kurz zaujal k probíhající migrační krizi v Evropě tvrdší postoj než někteří členové jeho strany. V prosinci varoval, že by bylo „osudné" věřit, že krize je u konce, a kritizoval německou kancléřku Angelu Merkelovou kvůli její migrační politice.

„Bylo by fatální věřit, že krize byla vyřešena, protože stále existují tisíce lidí překračující vnější hranice každý týden," řekl. „Musí být jasné, že každý, kdo se nelegálně vstoupí do Evropy, bude zastaven. Že nemá šanci dostat se do střední Evropy. Když to uděláme, ukončíme nelegální migrační toky, zastavíme obchod s lidmi, a ta nejdůležitější věc, končíme umírání,“ uvedl tehdy.