Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko nově uzná doklady separatistů z Donbasu

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin dnes vydal dekret, podle nějž cestovní pasy a další dokumenty vydané povstaleckými úřady na východě Ukrajiny jsou od nynějška považované v Rusku za platné.

"Průkazy totožnosti, doklady o dosaženém vzdělání, rodné, oddací a úmrtní listy (...) vydané stávajícími úřady ve zmíněných oblastech jsou v Rusku uznávány jako platné," praví se v dekretu o dokumentech ze samozvané Doněcké i Luhanské lidové republiky.

Putinův výnos rovněž stanoví, že ukrajinští občané a osoby bez státní příslušnosti, které mají trvalý pobyt v samozvaných lidových republikách, smějí cestovat do Ruska bez víz, na základě dokumentů vydaných povstaleckými úřady.

Výnos má platit dočasně, než se konflikt na východě Ukrajiny podaří "politicky vyřešit na základě minských mírových dohod", uvedl Kreml.

Agentura AFP upozornila, že doklady vydávané povstaleckými úřady od loňského března se velice podobají ruským pasům s dvouhlavým orlem na rudé obálce. List Ukrajinska pravda zase připomněl, že ještě na začátku února Putinův mluvčí Dmitrij Peskov odmítal jako nepravdivé zprávy tisku, že doklady od separatistů se už v Rusku fakticky uznávají a lze si na ně koupit třeba letenku či ubytovat se v hotelu.

Témata:  Vladimír Putin Rusko Donbass v Doněcku Ukrajina Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy