Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéfka Národní fronty Le Penová posiluje, její preference trhají rekordy

Marine Le Penová
Marine Le Penová
Foto: marinelepen.fr

Paříž - Ačkoli se nadále předpokládá, že šéfka krajně pravicové Národní fronty (NF) Marine Le Penová ve druhém kole prezidentské volby prohraje, její soupeři citelně ztrácejí náskok.

V prvním kole by šéfka Národní fronty měla s přehledem vyhrát s 27 procenty hlasů. O druhé místo se dělí bývalý premiér a kandidát tradiční pravice François Fillon s bývalým ministrem hospodářství a centristou Emmanuelem Macronem - každý z nich by měl dostat po 20 procentech hlasů.

"Tato čísla je nutné brát s rezervou, protože všechno se změní po prvním kole. Přesto (Le Penová) nikdy nebyla v tak příznivé situaci. To je bezprecedentní," komentoval vývoj voličských preferencí Frédéric Micheau z agentury provádějící průzkumy veřejného mínění OpinionWay.

Nyní je připraveno Le Penovou ve druhém kole volit 42 až 44 procent voličů, píše na svém webu deník Les Echos. Fillon by ji tedy měl stále porazit. Jeho náskok ale spadl z výšin nad 60 procent a je nyní na 56 procentech. Macron zaznamenal také ztráty. Nad Le Penovou momentálně vede s 58 procenty voličských preferencí.

Pokud by ztráta šesti až osmi procentních bodů byla pro oba muže konečná, jeden z nich se stane novým francouzským prezidentem. Do volby ale zbývají ještě dva měsíce a nynější trend zatím ukazuje, že Le Penová nabývá na síle.

Témata:  Marine Le Pen volby ve Francii Francie

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy