Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stále více žadatelů o azyl nemá práci, hlásí Rakousko. Část příchozích nemá žádnou kvalifikaci, varuje Rakousko

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Vídeň – Počet nezaměstnaných žadatelů o azyl vzrostl v Rakousku až o 33 procent, a to navzdory skutečnosti, že se celkový počet migrantů přicházejících do země snížil. Infomuje o tom rakouský list Kronen Zeitung.

Počet nezaměstnaných žadatelů o azyl se zvýšil v Rakousku na 28,720 osob. Nejhůře je na tom v tomto smětu Vídeň, která je domovem drtivé většiny nezaměstnaných migrantů - dvě třetiny žadatelů o azyl žijících v rakouské metropoli jsou bez práce. Podle Vídeňské pracovní služby (AMS) je 67 procent z nich registrováno kvůli hledání práci, zatímco zbytek stojí úplně mimo pracovní trh.

Statistiky AMS podle deníku také ukazují, že nejvíce kvalifikovaní migranti pochází ze Sýrie, Íránu a Iráku, zatímco nejhůře jsou na tom lidé z Afghánistánu. Každý čtvrtý Afghánec podle úřadu nedokončil ani základní vzdělání, středoškolské nebo vysokoškolské vzdělání má asi jen 20 procent z nich.

Podle šéfa AMS čelí migranti na pracovním trhu mnoha výzvám – především se podle něju musí naučit německy. „Máme dojem, že jsme schopni dobře pracovat s lidmi, kteří do školy chodili dvanáct nebo třináct let," řekl.

AMS rozděluje migranty do tří kategorií - mladé lidí, kteří se budou pravděpodobně učit německy a získají vzdělání prostřednictvím běžného vzdělávacího systému, kvalifikované dospělé, kteří budou posláni do odborných škol, a nekvalifikované dospělé. Pro poslední kategorii je nejtěžší najít si práci a tak se mohou věnovat například jen manuální práci ve stavebnictví nebo zemědělství.

Témata:  uprchlíci Rakousko práce

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy