reklama

„Křesťanský terorismus neexistuje, židovský terorismus neexistuje a muslimský terorismus neexistuje. Prostě neexistují,“ uvedl František ve svém projevu. „Žádný národ není kriminální, neobchoduje s drogami a není násilný. A žádné náboženství není teroristické.“

Papež také zopakoval své přesvědčení, že všechna náboženství prosazují mír a že nebezpečí násilné radikalizace existuje ve všech náboženstvích. „Fundamentalistické a násilné osoby existují ve všech národech a náboženstvích, a netolerantní zevšeobecňování bude stále silnější, protože se živí nenávistí a xenofobií," řekl.

„Rány jsou tady, jsou realitou. Nezaměstnanost je reálná, násilí je reálné, korupce je skutečná, krize identity je reálná,“ pokračoval s tím, že světové utrpení je jako „gangréna“, jejíž zápach se stal nesnesitelným, což vede k větší nenávisti, hádkám, a dokonce i „oprávněnému rozhořčení“.

Zatímco papež popřel existenci islámského terorismu, odsoudit zároveň popírání globálního oteplování. Tvrdí, že „ekologická krize je reálná“. „Velmi pevný vědecký konsensus naznačuje, že jsme v současné době svědky zneklidňujícího oteplení klimatického systému," řekl.

Víme, „co se stane, když popíráme vědu a ignorujeme hlas přírody," řekl papež. „Pojďme to nepopírat. Čas se krátí. Pojďme jednat,“ apeloval na lidi. Přestože uznává, že věda není „jediná forma poznání," a že „věda nemusí být nutně neutrální“ a často „zakrývá ideologické názory nebo ekonomické zájmy," stále trvá na tom, že lidé dobré vůle by neměli bránit „vědeckému konsenzu“ pokud jde o globální oteplování.