reklama

Ruský list Izvestija tvrdí, že Slovensko sbírá podpisy občanů a chce se odtrhnout od Evropské unie. "Na Slovensku začali sbírat podpisy pro referendum o vystoupení země z EU. Myšlenka"odchodu z Evropské unie pochází od opozičních parlamentních stran, přesto nachází stále více podpory ze strany obyvatel," napsal tisk.

O vystoupení Slovenska z Evropské unie ve skutečnosti hovoří pouze petice zorganizovaná Lidovou stranou Naše Slovensko (ĽSNS), za kterou stojí známý extremista Marian Kotleba. Podle tisku, který celou věc globalizuje, jsou ale lidé znechuceni byrokracií v Bruselu a neřešením národních problémů.

"Očekáváme, že Slovensko nebude moci vystoupit z EU dříve než v roce 2020. Prvním krokem je shromáždit potřebný počet podpisů pod petici, tedy 350 tisíc, a pak uspořádat referendum," řekl deníku místopředseda strany Milan Uhrík s tím, že pokud ve francouzských prezidentských volbách vyhraje Marine Le Penová, může se celá EU zhroutit jako dům z karet.

Odchod z EU? Je to jinak

Tisk dále tvrdí, že takzvaný slexit, tedy odchod Slovenska z EU, podporují tři opoziční parlamentní strany. Kromě ĽSNS i Svoboda a solidarita (SaS) či strana Borise Kollára Jsme rodina. Ty ale mají v zákonodárném sboru pouze 43 křesel ze 150. Kollár přitom podle deníku uvedl, že pokud Brusel nebude nadále dodržovat zásady centralizace, jeho strana bude podporovat odchod Slovenska z EU. SaS pro změnu pouze požaduje reformu EU.

List Izvestija oslovil i analytika pro střední a východní Evropu Michaela Ondreychika, který tvrdí, že opoziční strany začínají přitahovat voliče a mohli by v parlamentních volbách v roce 2020 posílit. Problém vidí v tom, že proevropské laděné strany neřeší hlavní problémy v zemi, tedy nezaměstnanost a ekonomiku. Lidem se prý také nelíbí vysoký stupeň byrokracie a centralizace EU.

Podle zástupců SaS je ale článek lživý a strana vystoupení z EU nepožaduje. "Strana Svoboda a Solidarita nikdy nebyla a není pro vystoupení Slovenska z Evropské unie a předseda Richard Sulík se osobně několikrát vyjádřil proti takovému kroku. Evropská unie je pro občany životní prostor na národní emancipaci, ekonomický rozmach a ochranu lidských práv, které byly během existence takzvaného východního bloku pod vedením Sovětského svazu brutálně pošlapávány," napsala ve svém stanovisku.