Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Somálský prezident varuje: Zemi trápí korupce a terorismus, stabilní bude stabilní až za 20 let

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Newsweek.com

Mogadišo - Mohamed Abdullahi Mohamed se dnes oficiálně stal novým prezidentem Somálska. Problémy chudé africké země, které se navíc potýká s korupcí a terorismem, se podle něj podaří vyřešit nejspíš až za 20 let.

Somálský expremiér s americkým pasem slíbil, že se zaměří na zlepšení bezpečnosti, důvěry občanů ve stát, boj se suchem a potírání korupce. "Před naší vládou stojí mnohé výzvy. Proto říkám lidem, že kvůli omezeným zdrojům, které máme, budou omezené i naše úspěchy," řekl Mohamed podle agentury AP.

"Za posledních 26 let tu byly konflikty a sucha, takže bude trvat dalších 20 let, než se napraví situace v této zemi," prohlásil politik přezdívaný Farmajo kvůli své oblibě sýra.

"Chci říci národu, že se naše vláda zaměří na usmíření, spravedlnost a právo a na obnovu důvěry lidí ve vládu," uvedl nový prezident při inauguraci, jíž se zúčastnilo několik hlav států z regionu.

Za Mohamedova působení ve funkci premiéra v letech 2010 až 2011 se podařilo z hlavního města vytlačit islamistické milice Šabáb napojené na globální teroristickou síť Al-Káida. Šabáb nedávno odmítl Mohameda respektovat.

Témata:  Somálsko Al-Šabáb Mohamed Abdullahi Mohamed terorismus

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy