Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Alexandrovci přijali nové členy a chystají se na vystoupení v Kremlu

Alexandrovci odstartovali turné. Brněnské premiéře přihlíželo více než 7.000 diváků.
Alexandrovci odstartovali turné. Brněnské premiéře přihlíželo více než 7.000 diváků.
Foto: Tom Svoboda

Moskva – Ve čtvrtek se v Kremelském paláci v Moskvě uskuteční velký koncert obnoveného Alexandrovova souboru písní a tanců. Právě teď probíhají poslední přípravy.

Slavné umělecké těleso postihla koncem loňského roku letecká katastrofa. Letoun ruského ministerstva obrany s 92 lidmi na palubě, včetně 64 členů souboru, se zřítil do Černého moře krátce po startu z letoviska Soči. Nikdo katastrofu nepřežil.

V polovině ledna proto začal konkurs pro nové členy. Podle médií se přihlásilo kolem 2000 zájemců, ale podmínky přijetí byly nebývale náročné. Uchazeč ve věku 18 až 45 let musel nejprve prokázat vysokoškolské vzdělání v oboru zpěv a musel porotu obeslat zvukovým a obrazovým záznamem svého vystoupení. Podmínkou bylo úspěšné zvládnutí vybrané operní árie. Teprve poté následovala skutečná zkouška.

Nejde ale o první vystoupení souboru po neštěstí. Alexandrovci vystoupili komorněji už před týdnem v moskevském armádním divadle. Čtvrteční slavnostní koncert v Kremlu, jemuž má přihlížet ruské vedení, se uskuteční při příležitosti ruského Dne obránce vlasti. Ruské ministerstvo obrany investovalo do přípravy prvního velkého koncertu 35 milionů rublů (15 milionů korun).

Čtvrteční koncert má ukázat „moc a velikost neporazitelné a legendární velké armády velké země, má vyobrazit přeměny a politické výzvy, s nimiž s Rusko potýkalo v roce 2016, a hrdinnou pomoc ruské armády v boji syrského lidu proti teroristickým organizacím". Hned v pátek se Alexandrovci přesunou k dalšímu vystoupení do Soči.

Alexandrovci měli ještě před katastrofou naplánováno turné v deseti krajských městech České republiky, a to v termínech od 11. do 22. května. Soubor už v lednu na svých webových stránkách české turné v původním termínu potvrdil.

Témata:  Alexandrovci Rusko Moskva

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy