Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nálety na syrský Halab si vyžádaly nejméně 27 mrtvých, byla zasažena nemocnice

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Damašek - Při nočmín náletu na severosyrské město Halab byla zasažena také nemocnice, ve které zahynulo nejméně 27 lidí. Podle BBC syrská armáda a její spojenci včetně Ruska připravují ofenzivu v blízkosti Halabu.

27 obětí uvádí Organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) Podle Lékařů bez hranic je mezi mrtvými 14 pacientů a zdravotníků.

SOHR také informovala o smrti 49 civilistů, kteří zahynuli v minulých šesti dnech při útocích povstalců na vládou kontrolované části Halabu. Při náletech syrské armády podle SOHR přišlo za stejnou dobu o život 84 civilistů.

Dobrovolníci z civilní obrany oznámili, že šest obětí nočního útoku byli pracovníci nemocnice a patřil k nim také pediatr. Podle této skupiny si nálety vyžádaly 30 mrtvých.

Al-Džazíra oznámila, že nemocnice Kuds byla zasažena těsně před středeční půlnocí. Podle záchranářů jde o objekt v povstalci ovládané čtvrti Sukkarí.

Muhammad Allúš, který byl opozičním vyjednávačem na mírových rozhovorech v Ženevě, z útoků obvinil vládu prezidenta Bašára Asada. "Násilnosti páchané vládními silami dokazují, že atmosféra není příhodná pro jakoukoli politickou akci. Za tyto zločiny musí být kdokoli, kdo tyto masakry spáchal, souzen válečným tribunálem. Vyjednávací stůl nepotřebuje," řekl Allúš.

Katarská stanice Al-Džazíra tvrdí, že záchranáři se ještě v noci snažili vyprostit těla z trosek a svědci viděli spálená těla obětí. Jde podle ní o další z vládních útoků na město, v němž od minulého pátku přišlo o život přes 100 lidí. Halab je rozdělen na vládní a povstaleckou část a v posledních dnech se tam odehrávaly těžké boje, které ohrožují příměří.

BBC citovala nejmenovaného amerického mluvčího, který řekl, že v Halabu působí hlavně radikální fronta An-Nusra, které se příměří netýká. Stanice upozornila, že po březnovém částečném stažení svých letadel má Rusko v Sýrii stále významné síly včetně bojových letadel a vrtulníků. Americké a další zdroje údajně zaznamenaly pohyb ruských dělostřeleckých jednotek k halabské frontě. Předpokládá se, že v jednotkách syrské armády a spojeneckého Hizballáhu budou skupiny ruských specialistů.

Témata:  Sýrie ruské angažmá v Sýrii Lékaři bez hranic

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy