Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

18 lidí jde v Bulharsku před soud kvůli ohrožení bankovního systému

Bulharsko
Bulharsko
Foto: Pixabay

Sofia - Nejméně 18 odpovědných pracovníků bývalé banky Corporate Commercial Bank (CCB) stane před soudem v případu krachu této kdysi čtvrté nejvýznamnější banky v Bulharsku.

Aféra před třemi lety ohrozila finanční systém země. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na sdělení bulharské prokuratury.

Hlavním obžalovaným je někdejší většinový akcionář CCB Cvetan Vasilev, který před trestním stíháním utekl do Srbska. Obžaloba čítající 5000 stran, která byla zveřejněna v pátek, ho viní ze "zneužití pravomoci a zpronevěry velkého rozsahu".

Spolupachatelů jsou v této kauze ale až čtyři desítky. Zodpovídat se před soudem budou mimo jiné i tři pracovníci bulharské centrální banky (BNB), kteří byli pověření dozorem nad provozem CCB. Obviňováni jsou z "trestného činu zanedbání povinností".

Obžaloba zdůrazňuje, že spáchané zpronevěry "ohrozily stabilitu bankovního systému a finanční bezpečnost Bulharska" a dotkly se "celého hospodářství" země. Vasilev je viněn z účasti na 144 případech rozkrádání financí. Potíže jeho banky postihly tisíce soukromých klientů, podniků a různých institucí a organizací.

Témata:  Bulharsko soudy banky

Aktuálně se děje

19. května 2024 9:45

Rusové při ostřelování záměrně cílili na civilisty, tvrdí Ukrajina

Ukrajina tvrdí, že Rusko v sobotu během ostřelování dvou měst v Charkovské oblasti na severovýchodě země záměrně cílilo na civilisty. Moskva v minulém týdnu zahájila ofenzivu v Charkovské oblasti. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy