Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci a drogy mají jedno společné, varují aktivisté

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Bratislava- Uprchlíci se do Evropy dostávají stejnými cestami, jako heroin pocházející z Afghánistánu či Pákistánu. Používají se stejné postupy, jen se mění komodita, tvrdí Gordan Paunovic, srbský aktivista z neziskové organizace Info Park.

Podle aktivisty jsou pašeráci doslova mafiánskou sítí, kterou je protkaná jejich trasa z Asie či Afriky až do Evropy. "Už více než dva roky sbíráme informace o celé síti, o převaděčích i lidech, co je řídí," uvedl Paunovic pro agenturu TASR s tím, že informace poskytl i srbské vládě, která uvěznila 1200 převaděčů.

"V tomto hledisku jsme lídrem v celém regionu. Posadili jsme za mříže více pašeráků lidí než Bulharsko nebo Řecko. Jenže ve skutečnosti se největším kriminálníkům nic špatného nestalo. Ve vězení skončili jen vykonavatelé, ne organizátoři," uvedl s tím, že s organizátory se lze setkat v Bělehradu, jak se procházejí po ulicích.

V Srbsku je v současnosti přibližně 9000 migrantů, z nichž většina žije v uprchlických táborech. Zhruba třetina z nich kempuje pod širým nebem v Bělehradu nebo u hranic s Maďarskem. Podle Paunovice do Srbska v současnosti vedou tři migrační koridory.

"První směřuje z Bulharska. Druhý z Makedonie, kam se přesouvají uprchlíci z Řecka. Třetí koridor je nový a jde přes Kosovo, kam přicházejí uprchlíci z Řecka přes Makedonii nebo Albánii," tvrdí. Hranice s Kosovem je podle něj na severu minimálně střežena, protože stále se bere jako součást Srbska. "Proto očekáváme, že tímto koridorem bude proudit v roce 2017 stále více uprchlíků," dodal Paunovic.

Přesto přichází v posledních měsících na Balkán méně uprchlíků, což Paunovic zčásti připisuje i dohodě mezi EU a Tureckem. Očekává ale, že jejich počet bude opět růst. "Příliv uprchlíků se podařilo významně snížit. Částečně to ovlivnilo i velmi chladné počasí posledních měsíců. Uvidíme, jak se to změní na jaře a v létě. Povídali jsme se v posledních týdnech s velkým počtem uprchlíků v okolních zemích a drtivá většina nechce zůstat v Řecku nebo v Bulharsku. Chtějí jít dál a dříve či později skončí i oni v Srbsku," varuje Paunovic.

Témata:  uprchlíci Srbsko EU drogy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.