Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kandidát na francouzského prezidenta Macron zvyšuje náskok, dotahuje na Le Penovou

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Nový průzkum před prezidentskými volbami ve Francii ukázal, že favorit Emmanuel Macron (39) dál posiluje. Od minulého týdne, kdy ho podpořil hlavní představitel francouzských centristů François Bayrou (66), posílil o zhruba 5,5 procentního bodu.

V prognózách pro první kolo voleb 23. dubna zvýšil náskok před kandidátem umírněné pravice Françoisem Fillonem a začal dotahovat šéfku krajní pravice Marine Le Penovou. V rozhodujícím duelu 7. května by ji nyní centrista Macron porazil s větším rozdílem. Vyplynulo to z anket, jejichž výsledky zveřejnily v pondělí agentury Ifop a Opinionway.

V prvním kole by nyní Macron získal kolem 25 procent hlasů, zatímco Le Penová asi 26 a Fillon jen kolem 20 procent hlasů.

Do druhého kola by tak postoupili Le Penová a Macron, který by kandidátku krajní pravice podle obou průzkumů porazil poměrem 62 ku 38 procentům. Ještě o víkendu to bylo 58 ku 42 procentům odevzdaných hlasů.

Komentáře si zvlášť všímají zatím neúspěšné kampaně kandidáta vládních socialistů Benoita Hamona, kterému se předvídá jen kolem 13 procent hlasů. Hamon doplácí na zklamání, které u voličů vyvolal rekordně neoblíbený socialistický prezident François Hollande.

Témata:  Emmanuel Macron Marine Le Pen François Fillon Francie volby ve Francii

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:58

Stoltenberg: NATO neplánuje rozmístit jaderné zbraně v jiných zemích

Během své návštěvy Varšavy ujistil šéf NATO Jens Stoltenberg, že Severoatlantická aliance nemá v plánu rozmisťovat jaderné zbraně v dalších zemích.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy