Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec Tuska? Varšava nepodpoří jeho kandidaturu na prezidenta EU

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: European Union

Varšava - Šéf polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński dnes oznámil, že Varšava nepodpoří opakovanou kandidaturu Donalda Tuska na předsedu Evropské rady.

"Donald Tusk je politikem, který porušuje základní pravidla Evropské unie," řekl dnes předseda PiS Kaczyński. "Ten, kdo porušuje taková pravidla, nemůže být zkrátka předsedou Evropské rady a nemůže v žádném případě počítat s tím, že bychom ho podpořili, nebo neměli námitky," dodal.

Podle listu The Financial Times (FT), který se odvolává na dva informované zdroje z diplomacie, zjišťovala premiérka Beata Szydlová v posledních dnech u ostatních evropských státníků, jak by se stavěli k nahrazení Tuska europoslancem Jackem Saryuszem-Wolským. Podporu Polsku ve snaze zbavit se Tuska vyjádřilo podle FT pouze Maďarsko.

V polské televizi TVN24 označila šéfka úřadu vlády premiérky Szydlové Beata Kempaová informace britského listu o snaze Varšavy zbavit se Tuska za "spekulace".

Saryusz-Wolski není členem vládní PiS, ale Tuskovy Občanské platformy (OP). Od nástupu Kaczyńského PiS k moci ale usiloval o sblížení s touto konzervativní stranou.

Tusk oznámil svou opětovnou kandidaturu na předsedu Evropské rady v polovině února. Joseph Muscat, premiér Malty, která nyní předsedá EU, vyzval prezidenty a předsedy vlád členských zemí, aby své případné další nominace oznámili do nadcházejícího summitu EU. Podle deníku Gazeta Wyborcza dosud žádný stát svého vlastního kandidáta nenavrhl. Šéfové států a vlád členských zemí se v Bruselu sejdou 9. března.

Témata:  Donald Tusk Lech Kaczinsky Polsko

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy