Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jižní Korea chce pozastavit členství KLDR v OSN

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Ženeva - Jižní Korea dnes vyzvala k přijetí přísných opatření vůči KLDR, jež by mohla zahrnovat i pozastavení členství Severní Koreje v OSN.

Soul se tak vyjádřil v souvislosti s nedávnou vraždou bratra severokorejského vůdce v Kuala Lumpuru, k níž byly podle malajsijských vyšetřovatelů použity chemické zbraně. Jižní Korea je přesvědčená, že zločin má na svědomí severokorejské vedení. KLDR dnes v reakci takové obvinění odmítla a zároveň popřela, že by někdy vyráběla nebo použila chemické zbraně.

"Pouhých pár gramů nervového plynu VX stačí k masové vraždě," prohlásil jihokorejský ministr zahraničí Jong Pjong-se s poukazem na látku, která zabila Kim Čong-nama - bratra severokorejského diktátora Kim Čong-una.

"Severní Korea však nemá jen pár gramů, ale tisíce tun chemických zbraní, včetně nervového plynu VX, po celé zemi... Nedávná vražda by pro nás pro všechny měla být důraznou připomínkou možností chemických zbraní KLDR a odhodlání této země je skutečně použít," dodal Jong Pjong-se na konferenci o odzbrojení v Ženevě.

Podle Jonga je načase zvážit přijetí mimořádných opatření vůči KLDR na regionální i mezinárodní úrovni. "To by mohlo zahrnovat pozastavení práv a privilegií Severní Koreje jako člena OSN," podotkl Jong.

Témata:  Jižní Korea Severní Korea OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.