Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámská Evropa plná mešit a muslimů? Rusko novinářka natočila reportáž a pak to začalo

Mešita
Mešita
Foto: Pixabay

Moskva - Rusko pohlíží na některé evropské země jako na muslimské, plné mešit a vyznavačů islámu. Tendenční zpravodajství tamních médií vykresluje například Velkou Británii jako zemi, v níž mají muslimové prakticky neomezené možnosti.

Britský Manchester je pro muslimy země zaslíbená. Město je totiž plné mešit a minaretů. Tvrdí to alespoň ruské televize NTV, která natáčela reportáž o muslimech v Británii. A výsledek je velmi tendenční.

"Když přicházíte do Manchesteru, už z dálky vidíte tolik minaretů, že ve městě snad musí být samé mešity," tvrdí novinářka Írad Zejnalovová v reportáži ruské televize. Vydala se do Británie natočit příspěvek o tom, jak britská vláda spolupracuje s místními komunitami ve snaze čelit extremismu. A rozhodla se to pojmout po svém.

Reportáž ale zaujala jiné novináře, kteří zjišťovali, jak to ve městě skutečně chodí. A podle tvrzení řady zahraničních deníků není situace taková, jakou ji ruská televize vykresluje, naopak. Ve městě totiž minarety nenajdete.

Bouří se i veřejnost, která na sociálních sítích televizi kritizuje. Ostatně sami obyvatelé Manchesteru prý ve svém okolí mnoho mešit nemají. A minarety žádné, nedokáží proto pochopit, kde tyto informace televize vzala.

Britové se proto rozhodli pro protiútok a ve velké míře upozorňují, že počet muslimů v samotném Rusku také není malý, naopak. Podle posledních průzkumů v zemi žije na dva miliony vyznavačů islámu, kteří organizují hromadné modlitby přímo na ulicích.

Jaký je osud novinářky zatím není známo, paradoxně je ale za svou práci poměrně uznávaná. I to ale může mít spojitost s neobjektivitou její práce a s dezinformacemi, které prezentuje. Natočila totiž například rádobyobjektivní reportáž z ukrajinského Krymu, za což si vysloužila odměnu za zásluhy. Za propagandu se totiž v Rusku ocenění zřejmě neuděluje.

Témata:  muslimové Evropa Velká Británie Islám

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy