reklama

FBK řídí přední opoziční politik Alexej Navalnyj. Šéf ruské vlády podle FBK kontroluje svůj majetek částečně prostřednictvím sítě dobročinných fondů. Jednu z nemovitostí v prestižní části Moskvy prý Medveděv dostal darem od miliardáře Ališera Usmanova, který je v současné době považován za nejbohatšího Rusa.

Medveděv prý "ovládá ohromné pozemky v elitních lokalitách, vlastní dvě jachty, byty v historických vilách nebo vinařství v Itálii". V Kurské oblasti má rodinný statek s pozemky o rozloze mnoha hektarů, který prý často navštěvuje.

Skutečného vlastníka tohoto majetku je podle FBK obtížné dohledat, protože formálně Medveděvovy nemovitosti vlastní jiní lidé. Kurský statek je evidován na jistého Ilju Jelisejeva, údajně bývalého premiérova spolužáka. Nastrčenými osobami jsou údajně i Medveděvovi příbuzní, tvrdí Navalného fond.

"Komentovat propagandistické útoky nemá smysl. Vyšetřování FBK je předvolebním tahem, protože Navalnyj se hodlá účastnit prezidentských voleb," reagovala mluvčí ruské vlády Natalja Timakovová.