reklama

Podpořit ústavní změny do Německa, kde žije velká turecká menšina, jezdí opakovaně přední turečtí činitelé, což ve spolkové republice budí nevoli mnoha politiků. Řadě z nich přijde paradoxní, aby turečtí ministři využívali svobody slova v Německu k propagaci kontroverzních změn ústavy v době, kdy je stejná svoboda v Turecku mnoha lidem upírána.

Vedení německého města Gaggenau své rozhodnutí zrušit akci odůvodnilo přílišným zájmem lidí o účast a obavou o jejich bezpečnost. Bozdag to označil za nepřijatelné a zrušil setkání s německým ministrem spravedlnosti Heikem Maasem.

"Obstrukce vůči shromážděním v Německu je známka toho, jak moc Německo a Západ používají dvojí měřítka," řekl dnes podle agentury Reuters šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu.

Podle agentury AP ministr v souvislosti s blokováním mítinků tureckých představitelů s Turky žijícími v Německu obvinil německý "prohnaný stát", že pracuje ve prospěch "ne" v referendu o základním zákonu, aby "zabránil posílení Turecka".

Podobně jako Gaggenau také radnice v Kolíně nad Rýnem zrušila na neděli plánované setkání tureckého ministra hospodářství Nihata Zeybekciho s Turky žijícími v Německu. "S takovým nátlakem s vámi mluvit nebudeme," řekl Çavuşoglu. "Jestli s námi chcete udržet vztahy, musíte se naučit, jak se chovat. To je náš vzkaz Německu," prohlásil.

Na radnici v Gaggenau nahlásil dnes anonym bombu. Město budovu vyklidilo a nyní ji prohledává policie, uvedla veřejnoprávní televize ARD.