Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéfové diplomacií Turecka a Německa se příští týden sejdou. Vyřeší své spory?

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Ankara – Šéfové diplomacií Německa a Turecka spolu dnes telefonicky jednali o o posledním napětí ve vzájemných vztazích. Dohodli se, že se 8. března setkají v Německu.

Zprávu přinesla agentura Reuters s odvoláním na turecké ministerstvo zahraničí.

Ke zvýšení napětí mezi oběma zeměmi v poslední době přispělo i zatčení a držení ve vazbě německo-tureckého novináře Denize Yücela, který je dopisovatelem listu Die Welt v Turecku. Jeho propuštění požaduje i kancléřka Angela Merkelová.

Zatím poslední konflikt v německo-tureckých vztazích vyvolalo zrušení čtvrtečního vystoupení tureckého ministra spravedlnosti Bekira Bozdaga v německém městě Gaggenau, kde chtěl podpořit změny ústavy své země.

Město Gaggenau své rozhodnutí zrušit akci odůvodnilo přílišným zájmem lidí o účast a obavou o jejich bezpečnost. Bozdag to označil za nepřijatelné a zrušil setkání s německým ministrem spravedlnosti Heikem Maasem.

Bozdag měl ve zhruba třicetitisícovém Gaggenau na jihozápadě Německa vystoupit s projevem na podporu kontroverzních ústavních změn v Turecku, o nichž mají Turci hlasovat příští měsíc.

Šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu dnes obvinil německou vládu, že chce dosáhnout odmítnutí ústavní reformy v chystaném tureckém referendu.

Přední turečtí činitelé jezdí opakovaně do Německa podpořit ústavní změny. V zemi žije asi 1,5 milionu tureckých občanů, turecké aktivity však budí nevole u mnoha německých politiků. Řadě z nich připadá paradoxní, aby turečtí ministři využívali svobody slova v Německu k propagaci kontroverzních změn ústavy v době, kdy je stejná svoboda v Turecku mnoha lidem upírána.

Podobně jako Gaggenau také radnice v Kolíně nad Rýnem zrušila na neděli plánované setkání tureckého ministra hospodářství Nihata Zeybekciho s Turky žijícími v Německu.

Témata:  Turecko Německo

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy