Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Už žádné hídlo pro migranty v Calais? Starostka vydala přísná nařízení

Tábor
Tábor "džungle" v Calais
Foto: Reprofoto Mail Online

Calais – Uprchlický tábor v Calais byl už na konci října 2016 srovnán se zemí, přesto se objevují informace, že se migranti do oblasti postupně vrací – i když ne v tak velkých počtech jako v minulosti. Tamní starostka Natacha Bouchartová chce všemi silami zabránit vzniku dalšího tábora, vydala proto přísná nařízení.

Bouchartová zavedla nová nařízení zakazující lidem shromažďování v blízkosti bývalého kempu známého jako „Džungle". Nová pravidla podle serveru Deutche Welle znemožňují distribuci potravin pro migranty, kteří stále zůstávají ve městě.

Nová politika má mimo jiné bránit tomu, aby charitativní skupiny rozdávaly jídlo pro migranty v místě bývalé Džungle. Nová směrnice zakazuje shromažďování, které podle starostky vede k porušování práva a pořádku, stejně jako k narušování bezpečnosti. Není prý ale zaměřená přímo na rozdělování potravin.

Republikánka Bouchartová uvedla, že u Calais nevznikne žádný další tábor nebo squat. Místní skupiny pomáhající uprchlíkům se však zákon odsoudili s tím, že nová opatření brání zřizování kuchyně a sprch pro migranty, kteří stále zůstávají v severní části francouzského města. Často jde o velmi mladé migranty.

Původně v táboře v Calais žilo asi 10 tisíc migrantů, většina z nich byla přemístěna do jiných uprchlických zařízení v zemi. Stovky z nich se ale už do města ležícího na severu Francie vrátily. Francouzský ministr vnitra Bruno Le Roux ve středu uvedl, že by na místě neměl vzniknout žádný nový tábor. Zároveň ale zdůraznil, že by nemělo být bráněno v distribuci jídel.

Dvě místní humanitární organizace pomáhající migrantům již uvedly, že budou bojovat proti směrnici u soudu. „Nenecháme tyto lidi, včetně mnoha dětí, vyhladovět k smrti," řekl Gael Manzi ze skupiny Utopia 56. „Už tak musí žít venku,“

Renke Meuwese, který pracuje společné kuchyni pro uprchlíky, že v současné chvíli připravuje zařízeníasi 400 jídel denně, minulý měsíc to přitom bylo pouze 50 jídel.

Předseda charity Auberge des Migrants Christian Salomé varoval, že zákaz rozdávání potravin by ovlivnil především uprchlické děti. „Dospělí vždy najdou způsob, jak si koupit jídlo v obchodech, ale pro mladistvé to bude skutečný problém - vůbec nemají peníze," řekl.

Témata:  uprchlíci Francie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy