Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EK kvůli kvalitě potravin zpřesní výklad ochrany spotřebitele

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - Problém nižší kvality některých potravinářských výrobků na trzích středoevropských členských zemí EU by měl v první fázi pomoci řešit přesnější výklad evropských ustanovení o ochraně spotřebitele.

Po dnešním jednání ministrů zemědělství osmadvacítky to novinářům řekl český ministr Marián Jurečka s tím, že přesnější výklad příslušných ustanovení slíbila eurokomisařka odpovědná za ochranu spotřebitele Věra Jourová.

"Dvojí kvalitu potravin a zboží jako jsou prací prášky považuji za neférovou obchodní praktiku na společném evropském trhu," sdělila ČTK eurokomisařka Jourová.

Cestou k účinné nápravě je podle ní právě uplatnění evropských pravidel ochrany spotřebitelů. Podle Jurečky by zpřesnění výkladu pravidel mělo pomoci věc přinejmenším částečně řešit bez potřeby nové celoevropské legislativy.

Problém středoevropské země EU s rostoucí intenzitou připomínají už delší dobu. Před několika dny na věc upozornili přímo premiéři zemí visegrádské skupiny, tedy Maďarska, Slovenska, Česka a Polska. Ti se ve Varšavě dohodli na výzvě adresované Evropské komisi, aby problému věnovala větší pozornost.

Témata:  Evropská komise (EK) EU potraviny

Související

Aktuálně se děje

7. června 2025 20:22

Počasí se oteplí víc, než se čekalo. Jednu dobrou zprávu ale vědci mají

Navzdory častým zprávám o rekordních vlnách veder, extrémním počasí a neochotě některých států jednat se svět podle aktuálních vědeckých odhadů pravděpodobně vyhne nejhorším scénářům globálního oteplení. Vše ale nasvědčuje tomu, že do konce století se planeta ohřeje přibližně o 2,7 °C oproti době před průmyslovou revolucí. Tento výhled, přestože lepší než předpokládaný nárůst teploty o 4 až 5 stupňů z minulých dekád, zůstává alarmující a představuje vážné riziko pro stabilitu ekosystémů i samotné lidstvo.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy