Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Napjaté vztahy? Írán a USA se obviňují z provokací v Perském zálivu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: U.S. NAVY

Teherán - Teherán dnes uvedl, že se v Perském zálivu minulý týden loď amerického námořnictva dostala do blízkosti plavidel íránských revolučních gard. Podle amerických zdrojů byla naopak hlídková loď USA přinucena změnit kurz.

Incident se stal minulý týden v Hormuzském průlivu. Velitel námořnictva íránských gard Mehdí Hášemí dnes uvedl, že se Američané chovali neprofesionálně.

"Činy Spojených států a Británie v minulých dnech dokazují, že tyto země mají neblahé, nelegitimní a provokační úmysly. Nejenže si nepřejí stabilitu v Perském zálivu a v Hormuzském průlivu, usilují o vyvolání napětí a krize," řekl Hášemí.

Pentagon obvinil z neprofesionality Íránce. Podle něj se minulý čtvrtek íránská fregata přiblížila na méně než 150 metrů k americkému plavidlu Invincible, které je vybaveno velmi silným radarem, který je určen ke sledování trajektorií balistických střel.

V sobotu pak útočné čluny byly podle mluvčího Pentagonu Jeffa Davise 300 metrů od plavidla. Americká loď podle mluvčího byla v obou případech nucena manévrovat, aby se vyhnula srážce.

Témata:  U.S. Navy Írán USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy