Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dánský chlapec za svým domem objevil válečný letoun i s kostrou pilota

Dánská vlajka
Dánská vlajka
Foto: Pixabay

Kodaň - Dánský školák Daniel Rom Kristiansen (14) našel nedaleko svého bydliště německý válečný letoun Messerschmitt s kosterními pozůstatky pilota. Severojutská policie místo pádu letadla uzavřela. K bezpečnému odstranění munice je připraven tým pyrotechniků.

Daniel Kristiansen se o domácím úkolu radil se svým otcem Klausem. "Když můj syn Daniel dostal nedávno úlohu na téma druhé světové války, řekl jsem mu z legrace, aby našel letadlo, které údajně havarovalo na poli za domem," uvedl. Původně v úspěch hledání příliš nevěřil, protože se domníval, že stroj byl nalezen a odvezen již dříve.

Detektor kovu ale na kusu bažinaté půdy zapípal a otec se synem začali na místě kopat. Aby se dostali hlouběji, vypůjčili si od souseda rypadlo. V hloubce šesti metrů se začaly objevovat části německého letounu Messerschmitt 109, včetně motoru, munice a kosti pilota, který při pádu stroje zahynul.

"Zprvu to ani nevypadalo jako letadlo. Bylo to nějakých 2000 až 5000 částí letadla. Ale pak jsme našli motor... a potom najednou kosti a kusy oblečení (pilota)," řekl BBC školákův otec. Uvědomil, že se jedná o mimořádný objev, a tak se obrátil na historiky a dánské úřady.

Sám Klaus Kristiansen na farmě žije 40 let. "Dědeček vyprávěl spoustu příběhů. Některé byly pravdivé, jiné ne - ale tento pravdivý byl. Možná jsem ho měl pozorněji poslouchat, když byl ještě naživu," podotkl Kristiansen.

Témata:  Dánsko II. světová válka letadla II. světové války

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 21:41

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy