Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velká Británie nechce přijmout dětské uprchlíky. Je to podvod, říká politik

Vlajka Velké Británie
Vlajka Velké Británie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Londýn – Velká Británie nedávno neschválila návrh, aby země přijala 3 tisíce dětských uprchlíků, kteří jsou v Evropě bez doprovodu. Ačkoliv někteří toto rozhodnutí kritizovali, situace je podle britského politika Frasera Nelsona mnohem složitější.

Miliardový byznys

Nelson varuje, že se z pašování lidí do Evropy stal miliardový byznys, který je dál živen faktem, že lidé, kteří sem jsou takto posláni, získávají azyl. Podle Nelsona se jedná o chybu „panikařících politiků". „Je to chyba, která se sice zrodila ze soucitu, ale napomáhá stovkám lidí jen ke smrti," tvrdí.

Nelson dále uvedl, že nechápe kritiku, která se snesla na britského premiéra Davida Camerona za to, že odmítl přijmout uprchlíky včetně dětí, kteří se tímto způsobem do Británie dostali; namísto toho podle něj země slíbila, že přijme 10 tisíc uprchlíků přímo z Blízkého východu.

„Zaprvé, nejde jen o příběhy dětí, které prchají před válkou. Jen jedno ze sedmi dětí bez doprovodu, které se minulý rok zaregistrovaly na úřadech, byly ze Sýrie. Asi polovina z nich byla z Afghánistánu, další byly z Eritrey a Iráku," vysvětluje Nelson.

Děti jsou ve skutečnosti dospělí

„Švédové se setkali s fenoménem ‚kotevních dětí', kdy jsou děti poslány jako první, aby jejich rodiny měly větší šanci usadit se. A navíc to ne vždy skutečně jsou děti: když Dánové nedávno provedli testy (kontrolou chrupu a rentgenem klíční kosti), zjistili, že tři čtvrtiny z nich jsou dospělí," upozorňuje dále Nelson.

Podotýká také, že rozdělení na uprchlíky a ekonomické migranty dávalo smysl po druhé světové válce, ale dnes je podle něj takové rozdělení mnohem těžší.

„Válka zničí města a rodiny, ale většina z těch, kteří následkem toho hladověli, se přesunuli na jiné místo v rámci téže země. Pokud překročí hranice, jsou klasifikováni jako uprchlíci a mají nějakou šanci na získání pomoci. Ale pokud ne, svět je z velké části ignoruje. Sýrie má 5 milionů uprchlíků, ale dalších 7 milionů lidí je vnitřně přesídlených. Tato odporná čísla dávají do souvislostí naši debatu o 3 tisících dětských uprchlíků," tvrdí Nelson.

Nelson na závěr chválí Británii, že se nezapojila do politiky německé kancléřky Angely Merkelové, která „před sedmi měsíci roztrhala dohody EU a prohlásila, že Německo udělí azyl každému Syřanovi, který se do země dostane."

Toto prohlášení bylo podle něj výhrou hlavně pro pašeráky lidí, kteří následně posílili své snahy a poslali do Evropy ještě více lidí, z nichž mnozí na moři našli smrt. Se zlepšujícím počasím pak podle něj lze očekávat, že se zvýší počet lidí, kteří se do Evropy snaží dostat přes Středozemní moře.

Témata:  uprchlíci Velká Británie David Cameron

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.