Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za nepokoje na předměstí Stockholmu může Rusko? Zaplatili nám za ně, tvrdí vandalové

Vlajka Švédska
Vlajka Švédska
Foto: Pixabay

Stockholm - Za vlnou nepokojů, které v únoru postihly švédské hlavní město, stojí Rusové. Vyplývá to z vyjádření výtržníků pro rádio Radio24syv, kteří uvedli, že jim Rusko zaplatilo za to, aby rozpoutali akci.

Na stockholmském předměstí Rinkeby, které obývají převážně přistěhovalci, vypukly v únoru nepokoje, které se odehrály dva dny po výrocích amerického prezidenta Donalda Trumpa na adresu švédské migrační politiky a bezpečnosti v této skandinávské zemi.

Do ulic vyšel dav, který zapálil několik aut a raboval obchody. Účastníci nepokojů házeli na policisty kameny a jeden z policistů v reakci do davu vystřelil, nikoho ale nezasáhl. 

Po útoku muselo být ošetřeno několik lidí. Noc v nemocnici strávil také fotograf listu Dagens Nyheter, který vypověděl, že ho napadla skupina lidí, když na místě pracoval na reportáži.

Na místo, kde se neklidná noc odehrála, se nyní vydal jiný reportér, aby zjistil názor tamní mládeže na to, jak jejich čtvrt vnímá svět po nejnovějších událostech. Mladíci mu ale řekli víc, než čekal.

Tinne Hjersing Knudsen z dánského rádia Radio24syv zjistil, že za únorovými nepokoji stojí ruští novináři. "Přišli k nám a řekli, že chtějí vidět nějakou akci. Každému z nás za to chtěli dát 400 korun," řekl novináři mladík jménem Mohammed.

Novináři podle něj neřekli, pro jakou televizi pracují, představili se ale jako "ruští žurnalisté" a mezi sebou prý rusky skutečně hovořili. Výtržníci si po protestech měli přijít pro odměnu, v tu chvíli už ale celou věc vyšetřovala policie.

Ta byla podle mladíků svědkem schůzky mezi výtržníky a ruskými novináři. "Když policie dorazila, ruští novináři jim řekli, že my jsme ti, kteří se nabídli, že za 400 korun něco vyvedou," řekl reportérovi teenager.

Stockholmská policie pro portál The Local tyto informace potvrdila. K celému případu se ale blíže vyjadřovat nechtěla, neboť je vše stále ve fázi vyšetřování.

Témata:  Švédsko demonstrace ve Švédsku Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy