reklama

Foreign Policy (FP) připomíná například kauzu Jiřího Bradyho, jenž byl podle svých slov nejprve Hradem informován o udělení vyznamenání a poté, co se jeho příbuzný, ministr kultury Daniel Herman sešel s dalajlamou, už na seznamu vyznamenaných nebyl. Podobně jako ve čtvrtek zahraniční agentury píše i FP o Zemanových blízkých vztazích s Ruskem a protiimigračních postojích.

Zeman je v Česku kontroverzní kvůli svým proruským a k islámu kritickým názorům, píše v podobném duchu server rakouského deníku Der Standard. List připomíná, že bývalý předseda ČSSD založil v roce 2009 Stranu práv občanů (SPO), která však nedosáhla žádných významných volebních úspěchů. Der Standard označil SPO za levicově populistickou formaci.

"Zeman svými názory a chováním rozděluje českou společnost," uvádí dnes redaktor Stefan Heinlein na webu německé rozhlasové stanice Deutschlandfunk. Své příznivce má Zeman zejména na venkově a v menších městech, kam také proto pravidelně jezdí. Obyvatelé větších měst se za něj ale často stydí, míní Heinlein, podle něhož má Zeman velkou šanci znovu vyhrát, v čemž mu pomůže i pozvání do USA.

Slovenský list Denník N očekává silnou mobilizaci obou voličských táborů. "Miloš Zeman je politik, jehož názory a slovník jsou charakteristické pro radikální pravici, ačkoli on sám se označuje za sociálního demokrata," poznamenal deník. Dodává, že po Zemanovu ohlášení, že se bude ucházet o druhý mandát, je jasné, že jiní čeští pravicoví radikálové a extremisté, kteří o své prezidentské kandidatuře možná uvažovali, to mohou zabalit, protože Zeman jim vezme všechny xenofobní voliče.

Ačkoli se při svém zvolení hlásil Zeman k evropanství, oznámení opětovné kandidatury doprovázel zřetelný příklon k Rusku a Číně, napsal server belgického listu La Libre. Podle něj je také Zeman v permanentním konfliktu s premiérem Bohuslavem Sobotkou, jehož hlavního rivala Andreje Babiše ostentativně podporuje.

Ruská tisková agentura TASS zprávu o Zemanově kandidatuře doprovodila podrobnou biografií současného českého prezidenta a připomněla výrok šéfa Kremlu, který Vladimir Putin učinil při Zemanově návštěvě Moskvy v květnu 2015: "Díky takovým lídrům, jako je Zeman, se vztahy Ruska s Evropskou unií podaří obnovit a rozvíjet."

Ve své funkci dal Zeman nejednou najevo skepsi ohledně přijímání blízkovýchodních uprchlíků v Evropské unii a vyzýval k aktivnějšímu boji s islámskými teroristickými organizacemi včetně Islámského státu, který je v Rusku zakázán. Západní média českého prezidenta často označila za populistu a kritizují jeho proruské názory. Tato kritika ale Zemanovi nezabránila stát se v rámci zemí Evropské unie jedním z nejpopulárnějších lídrů: jeho podpora ve společnosti vystoupala až na 70 procent, napsala agentura TASS.