Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výrazné omezení muslimů a jejich svatostánků v Německu. Jaký je plán?

Mešita
Mešita
Foto: Pixabay

Berlín – Německé orgány by si měly dávat větší pozor na obsah kázání v německých mešitách. Uvedl to jeden z vysoce postavených členů Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové.

„Musíme si promluvit o tom, že v některých mešitách zaznívají kázání, která nejsou v souladu s naším chápáním role státu," uvedl Volker Kauder, šéf CDU v Bundestagu v rozhovoru s listem Berliner Zeitung.

„Je povinností státu udržovat si nad tím kontrolu," myslí si a dodává, že Německo je sekulární zemá, kde „náboženství nemá přednost před státem, ale naopak". „Dodržovat to musí každý a příznivci náboženství to musí akceptovat," cituje politika server The Local.

Konzervativní politici napříč německými stranami v posledních týdne předložili návrhy, které reagují na problémy integrace uprchlíků v Německu. Andreas Scheuer, generální tajemník Křesťansko-sociální unie (CSU), bavorské sesterské strany CDU, nedávno vyzval, aby se němčina stala povinným jazykem při kázáni v mešitách. Uvedl také, že imámové by měli být vzdělávání v Německu a že „musí sdílet naše základní hodnoty".

„Nemůžeme si sem nechat přivážet jiné systémy a částečně extrémní hodnoty. Němčina musí být jazykem mešit," burcoval politik CSU. Kauder sice jeho plán podpořil, domnívá se ale, že podobné návrhy jsou jen „pseudodebaty". „Pro Italy je svatá mše také sloužena v italštině, v synagogách se zase používá hebrejština," připomněl.

Frauke Petry, vůdkyně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) mezitím vyzvala k zákazu minaretů. Pro list Rheinische Post uvedla, že „ten, kdo chce žít soukromý muslimský život, minarety nepotřebuje." Věže, které tradičně stojí v rozích mešit jsou podle ní „projevem islámského nároku na moc, která je v rozporu s německou ústavou."

Témata:  muslimové Německo

Aktuálně se děje

8. května 2024 8:20

Větší obchody dnes zůstávají zavřené. Na Den vítězství se vztahuje zákaz

Na středu připadly oba květnové státní svátky. Dnes je Den vítězství, kdy si v Česku připomínáme konec druhé světové války na evropském kontinentu. Jde také o jeden ze svátků, při nichž je zákonem upravena otevírací doba obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy