reklama

Podle listu představa, že by měl být Zeman opět zvolen, je pro mnohé natolik děsivá, že mobilizace české společnosti může být podobná té na Slovensku v roce 1998, kdy bylo třeba porazit autoritářského premiéra Vladimíra Mečiara.

"Miloš Zeman je politik, jehož názory a slovník jsou charakteristické pro radikální pravici, ačkoli on sám se označuje za sociálního demokrata," poznamenal deník. Dodal, že po Zemanovu čtvrtečním ohlášení je jasné, že jiní čeští pravicoví radikálové a extremisté to mohou zabalit, protože Zeman jim vezme voliče.

"V jistém smyslu je možná dobře, že Zeman se rozhodl kandidovat, protože v tomto souboji bude muset jít česká společnost k jádru věci a odpovědět si na otázku, zda se ještě hlásí k odkazu humanistického a prozápadního demokrata T.G. Masaryka, nebo zda jejím novým hrdinou je xenofob obdivující východní diktaturu," napsal list.

List nespekuluje o šancích Zemana na opětovné zvolení, napsal ale, že "zdravotně je na tom bídně". "O tom, že Zeman do druhého kola postoupí, pochybuje dnes v Česku málokdo," uvedl Denník N. Protizemanovský tábor je podle něj až příliš různorodý.