Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Rusku vás zavřou i za SMSku, ukazuje tento případ

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Oksana Sevastidiová z jihoruského Soči byla loni odsouzená na sedm let do vězení za krátkou textovou zprávu odeslanou před lety do Gruzie. Tento týden byla ruským prezidentem omilostněna.

"Oksana právě vyšla z věznice," řekl advokát Jevgenij Smirnov agentuře Interfax. Již dříve uvedl, že jeho klientka, která se považuje za zcela nevinnou, se hodlá domáhat úplného zrušení odsuzujícího rozsudku u nejvyššího soudu. Ten by se měl případem zabývat příští týden.

Sevastidiová - navzdory gruzínskému příjmení rodačka z Uralu - inkriminovanou "esemesku" odeslala v roce 2008, krátce před tím, než Rusko svedlo válku s Gruzií o odštěpenecké provincie Jižní Osetii a Abcházii, jejichž nezávislost na Tbilisi následně Moskva uznala.

Oksanina matka vylíčila v listu Moskovskij komsomolec, že dceřin známý, Gruzínec Timur Buskadze, tehdy poslal SMS otázkou "Oksano, co se u vás děje, na nádraží jsou tanky?". V té době totiž po trati vedoucí přes Soči projížděly transporty s vojenskou technikou, což mohli všichni vidět. A Oksana odpověděla: "Dřív tu stály, teď nevím." Kvůli tomuto vzkazu se citla ve vězení.

Témata:  Rusko Vladimír Putin mobily věznice

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy