Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolona Nočních vlků vyrazila z Moskvy, Polsko průjezd zakázalo

Ruští motorkáři ze skupiny Noční vlci
Ruští motorkáři ze skupiny Noční vlci
Foto: nwrussia.info

Moskva - Motorkáři z ruského klubu Noční vlci dnes vyrazili z Moskvy směr Berlín, chtějí tak oslavit 71. výročí vítězství Rudé armády ve druhé světové válce. Polsko dnes konvoji z "bezpečnostních důvodů" průjezd zakázalo.

Kolona podle agentury TASS vyjela v čele s šéfem klubu Alexandrem Zaldostanovem řečeným Chirurg, který však své druhy bude provázet jen na ruském území. Vůdce Nočních vlků totiž nedostal vízum pro vstup do schengenského prostoru, protože je na sankčním seznamu EU.

Polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski dnes oznámil, že z bezpečnostních důvodů nebudou moci motorkáři projet Polskem. Mluvčí ministerstva Artur Dmochowski novinářům řekl, že rozhodnutí je motivováno nutností zachovat veřejný pořádek. Ruská akce má podle něj za cíl "diskreditovat Polsko".

Zdroj: YouTube

Na polský zákaz vzápětí reagovalo ruské ministerstvo zahraničí, které si povolalo polskou velvyslankyni v Moskvě Katarzynu Pelczyńskou-Nalenczovou. Bylo jí podle agentury Reuters řečeno, že krok Varšavy je "mimořádně cynickým a zlomyslným gestem, namířeným na záměrné zhoršení rusko-polských vztahů".

Zaldostanov letošní trasu neupřesnil. Řekl jen, že povede do Německa přes Bělorusko, Polsko, Slovensko, Rakousko a Česko. Loni někteří ruští motorkáři nedostali v Polsku a Německu vstupní víza, do Berlína z nich nakonec oklikami dorazila jen část.

Témata:  "konvoj ""Nočních vlků""" Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy