Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozhovory o Sýrii se kvůli opozici prodlouží

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Asadova opozice změnila názor a pošle delegaci do Kazachstánu na další kolo jednání o budoucnosti Sýrie. Občanská válka vstupuje do sedmého roku. Vyžádala si už přes 300 tisíc obětí a vyhnala z domovů miliony lidí.

Rozhovory měly skončit dnes, ale kvůli změně postoje opozičních zástupců se bude jednat i ve čtvrtek.

Mluvčí kazašského ministerstva zahraničí řekl, že opoziční delegace se očekává dnes večer a že ve čtvrtek bude jednat s Ruskem, Tureckem a Íránem. "Očekává se příjezd zástupců ozbrojené opozice ze severní a jižní fronty," citovala mluvčího ruská tisková agentura Interfax.

Astanské rozhovory jsou už třetím kolem jednání, která mají řešit hlavně otázky spojené s dodržováním příměří. Právě kvůli pokračujícím bojům se opozice nechtěla současného, třetího kola zúčastnit.

Syrský zástupce při OSN Bašár Džaafarí, který v Astaně vede vládní delegaci, v úterý jednal s ruskými zástupci. Obvinil Turecko, že je jako spojenec opozičních skupin za nepřítomnost jejich zástupců odpovědné.

Témata:  Sýrie Kazachstán Syrská krize

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy