Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko zadržovalo kurdské rodiny nezákonně, rozhodl soud

Uprchlické zařízení ve Vyšních Lhotách
Uprchlické zařízení ve Vyšních Lhotách
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Lucemburk/Praha - Soudní dvůr EU vynesl verdikt v kauze kurdské rodiny snažící se dostat z Maďarska do Německa přes ČR. Zadržování v českém detenčním zařízení bylo dle verdiktu nezákonné, protože chyběla Česku příslušná národní právní úprava.

Kurdští manželé s dítětem odešli z Iráku ze strachu před perzekucí ze strany Islámského státu. Zadrženi byli v Maďarsku, kde požádali o azyl. Trojice ale po několika dnech tajně odešla ve snaze dostat se do Německa.

Rodinu následně zadržela česká policie a umístila do detenčního zařízení s cílem vrátit migranty do Maďarska. Podle názoru českých úřadů hrozilo riziko, že se rodina bude tomuto transferu vyhýbat.

Podle takzvaných dublinských pravidel je detence možná v případě vážného rizika, že se dotčená osoba bude skrývat. Stejná pravidla ovšem také uvádějí, že ono "vážné riziko" musí být posuzováno případ od případu.

V době, kdy byla kurdská rodina umístěna do detenčního zařízení, však v Česku neexistoval zákon, který by potřebná objektivní kritéria určoval.

Český Nejvyšší správní soud se proto dotázal unijního soudu. Ten upozornil, že zadržování žadatelů o azyl představuje vážný zásah do jejich svobod a mělo by být proto založen ona jasných, předpověditelných a přístupných pravidlech, která zajišťují ochranu před případnou zvůlí. Nestačí podle něj, že se určitým způsobem postupovalo i v minulosti a že tento postup je stálou policejní praxí.

Témata:  Soudní dvůr EU uprchlíci Česká republika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy