Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konflikt v Donbasu má na kontě už 10 tisíc mrtvých, od soboty se má všechno změnit

Jeden ze tří nalezených masových hrobů poblíž Doněcku na Ukrajině.
Jeden ze tří nalezených masových hrobů poblíž Doněcku na Ukrajině.
Foto: Reprofoto YouTube

Minsk/Kyjev - Mírová kontaktní skupina dnes na schůzi v Minsku ohlásila další "úplné" příměří, které má na Donbasu vstoupit v platnost o půlnoci 30. dubna. Konflikt si od svého vypuknutí v dubnu 2014 už vyžádal 9333 mrtvých a dalších 21.396 lidí utrpělo zranění.

Členové skupiny, která sdružuje zástupce Kyjeva, Moskvy a donbaských povstalců při zprostředkování Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), se rovněž dohodli na otevření některý nových přechodů přes linii fronty. Na výměně zajatců, dojednávané dlouhé měsíce, ale shoda stále nepanuje, oznámil šéf mise OBSE Martin Sajdik.

"Kontaktní skupina a zástupci Doněcka a Luhanska vítají připravenost všech účastníků minského procesu zastavit palbu s vyvrcholením velikonoc a příchodem květnových svátků. V sobotu v 00:00 hodin (místního času) tato informace bude dána na vědomí všem odpovědným osobám v terénu," citovala Sajdika ruská agentura.

Klid zbraní byl v Donbasu vyhlášen od počátku bojů v dubnu 2014 už osmkrát, ale ozbrojené střety s větší či menší silou dál pokračují.

Ozbrojený konflikt na východě Ukrajiny si už vyžádal 9333 mrtvých a dalších 21.396 lidí utrpělo zranění. řekl ve čtvrtek večer v New Yorku tajemník pro politické záležitosti OSN Tayé-Brook Zerihoun při zasedání Rady bezpečnosti.

Připomněl zatím poslední větší incident, k němuž došlo ve středu v obci Olenivka v Doněcké oblasti. Při údajném ostřelování kontrolního stanoviště proruských separatistů tam zahynuli čtyři lidé a nejméně osm utrpělo zranění.

Povstalci obvinili ukrajinské ozbrojené síly, že v Olenivce porušily příměří minometnou palbou. To dnes armádní štáb podle listu Ukrajinska pravda vyloučil a prohlásil, že naopak šlo o "cynickou předem připravenou teroristickou akci zorganizovanou ruskými okupačními vojsky".

Čtvrteční zasedání RB OSN se věnovalo situaci na Ukrajině poprvé od loňského prosince. Zástupci Ukrajiny a Ruska si při něm podle AP vyměnili ostrá obvinění z toho, kdo je viníkem opětného vzplanutí přestřelek.

"Rusko vytvořilo a rozmístilo v Donbasu hybridní ozbrojené síly složené z 34.000 vojáků pravidelné (ruské) armády a zahraničních i místních bojovníků. Ruští generálové a důstojníci přímo velí a řídí toto ilegální vojenské uskupení, které má impozantní těžkou výzbroj," prohlásil náměstek ukrajinského ministra zahraničí Vadym Prystajko. Ruský velvyslanec Vitalij Čurkin označil vystoupení ukrajinského diplomata za "velké zklamání" a "mnoho rétoriky".

Témata:  Ukrajinská krize Donbass v Doněcku OSN (Organizace spojených národů) Doněck

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy