Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropští politici nadšeně reagují na výsledky nizozemských voleb

Nizozemí
Nizozemí
Foto: Pixabay

Brusel/Berlín – Z Evropy přichází reakce na volby v Nizozemí, které vyhrála Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Marka Rutteho. Politici oceňují, že Nizozemci nedali prostor extremismu a euroskepticismu.

"Těším se na další dobrou spolupráci jako přátelé, sousedé a Evropané," sdělila v telefonické gratulaci Ruttemu německá kancléřka Angela Merkelová, uvedl její mluvčí Steffen Seibert. Nizozemsko, ó Nizozemsko, jsi šampion!" napsal na twitteru již dříve šéf úřadu německé kancléřky Peter Altmaier. 

Nizozemci podle šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera hlasovali proti extremismu. "Gratulace Nizozemsku za to, že zastavila vzestup krajní pravice," uvedl na twitter francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault.

Šéf liberální frakce ALDE v Evropském parlamentu Guy Verhofstadt či šéf úřadu německé kancléřky Angely Merkelové Peter Altmaier s nadšením přivítali odhady výsledků nizozemských voleb.

"Úžasné první odhady," uvedl na twitteru šéf liberální europarlamentní frakce ALDE a bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt s tím, že proevropské politické strany jsou po volbách na vzestupu.

Šéf poslanců Evropské lidové strany v europarlamentu Manfred Weber okomentoval vývoj v Nizozemsku jako citelnou ránu všem protievropským populistům. "V Nizozemsku se vyplatila odpovědná občanská politika," řekl Weber.

Někdejší švédský ministr zahraničí Carl Bildt vidí ve výsledcích z Nizozemska protest proti americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. "Existuje v Evropě hnutí proti Trumpovi? Ano, zdá se to," uvedl Bildt.

"Protievropská pravice volby v Nizozemsku prohrála," napsal na twitteru italský premiér Paolo Gentiloni s tím, že zemi tak nehrozí odchod z Evropské unie, jak v kampani sliboval Wilders.

Témata:  Nizozemí Mark Rutte 1 Guy Verhofstadt

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy